Met vertrek wethouder Kâhya is voor Bossche raad de kous niet af: partijen willen debat
Het plotselinge vertrek van wethouder Ufuk Kâhya heeft voor de partijen in de Bossche raad het onderliggende probleem nog niet opgelost. Ze willen daarom nog steeds een debat over het werkklimaat bij de gemeente. B en W moeten dan ook uitleg geven over de manier waarop de raad is geïnformeerd.
Ufuk Kâhya (GroenLinks) kondigde woensdagavond onverwachts zijn vertrek aan. Hij lag al weken onder vuur na klachten van ambtenaren over zijn gedrag op de werkvloer. Het ging dan onder meer over het kleineren en negeren van mensen en schreeuwen tegen medewerkers. Kâhya had al verontschuldigingen aangeboden maar zei dinsdag dat hij zich niet kan verdedigen tegen de beelden die over hem zijn ontstaan.
De partijen in de raad hadden graag een debat met Kâhya zelf gevoerd over wat er nu precies speelde, maar dat is nu dus niet meer mogelijk. Maar dát er een debat moet komen, daar zijn de partijen die reageerden op een rondvraag van Dtv het over eens. En daarbij worden ook de pijlen gericht op burgemeester Jack Mikkers en wethouder Ralph Geers. Die laatste gaat over personeel en organisatie bij de gemeente.
Kritische vragen
"Het staat buiten kijf dat de beide bestuurders hierin een verantwoordelijkheid dragen”, aldus Fouad Kabbouti van coalitiepartij PvdA. “Wethouder Geers en de burgemeester moeten ons actiever van informatie voorzien over hoe de organisatie er voor staat”, zegt Arjen van Silfhout van Volt. En ook D66 is kritisch: “Dit onderwerp en de vragen die daarover leven vragen om een debat waarin het college nadere verantwoording dient af te leggen”, zo reageert fractievoorzitter René van den Kerkhof.
Voor Bram Roovers van de SP gaat het vooral om het achterliggende probleem: klachten van gemeentemedewerkers die niet serieus genomen zouden worden. Hij verwijst naar de eerdere problemen bij Weener XL en de afvalstoffendienst: “Ik hou op dit moment niet één persoon verantwoordelijk voor wat hier is gebeurd. Er is wel wat aan de hand in de organisatie. Daar moet goed over worden gesproken. De burgemeester en wethouder Geers zijn dan de meest voor de hand liggende personen om dat gesprek mee te voeren.”
Voor de SP had de wethouder niet af hoeven te treden in deze zaak en dat vindt ook Joep Gersjes van VOOR Den Bosch. Hij wil ook dat er een debat komt over volledige informatievoorziening aan de raad en de mogelijk onveilige werkcultuur.
Ook Rosmalens Belang, CDA, VVD, GroenLinks, PVV en gewoon ge-DREVEN kijken er naar uit om binnenkort een uitgebreid debat te voeren over de genoemde onderwerpen.