advertentie Banner SNLR.nl

Michelinsterren in deze regio zijn niet toevallig

Volgens directeur van het Noordbrabants museum Charles de Mooij is het geen toeval dat deze regio de meeste Michelinsterren heeft van heel Nederland.

Versaen in Ravenstein, Onivoo in Uden, Noble Kitchen in Den Bosch; het regende deze week sterren in onze regio. De basis voor de cultuur van lekker eten en drinken in Brabant werd al in de veertiende eeuw gelegd, zegt Charles de Mooij, toen de provincie nog deel uitmaakte van het Bourgondische rijk.  Zijn museum is op dit moment bezig met een grote tentoonstelling die 'Zoektocht naar de ware Bourgondiër' gaat heten en die bezoekers straks meer inzicht moet gaan geven in de bijzondere Brabantse eet- en feestcultuur.

Schranspartijen
De haute cuisine van nu is trouwens in niets te vergelijken met de schranspartijen uit de Bourgondische tijd. Die duurden geen avondje, maar een hele dag en telden soms meer dan tien gangen. Het museum is bezig om op internationaal niveau topstukken te verzamelen over deze periode. De Mooij heeft zijn zinnen gezet op een tafelstuk dat als wijn-fontein werd gebruikt. Want zo'n Bourgondisch banket was meer dan een diner alleen; alles werd uitbundig versierd met bewegende schalen die bij wijze van entertainment over de tafel liepen.

Restaurants in de regio zullen nog even geduld moeten hebben als ze inspiratie willen opdoen; de tentoonstelling over de zoektocht naar de ware Bourgondier staat gepland voor het jaar 2022.