advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Mijn terugkeer in Brabant voelt als een warm bad’

Oud-burgemeester Ina Adema van Veghel is weer terug in Brabant, als Commissaris van de Koning. “De combinatie met aan de ene kant de mensen met tradities en waarden en aan de andere kant de bedrijvigheid en de kracht, dat maakt van Brabant een fantastische provincie.”

Dat zegt Adema in het Dtv-programma Focus. “Ik had het erg goed in Brabant. Ik was zeven jaar burgemeester in Veghel. Mijn terugkeer in Brabant voelt als een warm bad.”

Als burgemeester stond Adema er om bekend midden in de samenleving te staan. Als Commissaris van de Koning probeert ze ook zo dicht mogelijk bij de burger te blijven. “Ik mocht deze week Joeri Minses beëdigen als burgemeester van Alphen-Chaam. Ik zei tegen hem dat als ik een keer op werkbezoek kom ik natuurlijk graag met mensen spreek uit zijn gemeente. Ik vind het belangrijk, ook als commissaris, om te weten wat er leeft.”

Brabant heeft een aantal uitdagingen, zoals ondermijnende criminaliteit en drugs. “De problematiek is zeer stevig.  Ik vind het als commissaris belangrijk dat dit thema prioriteit heeft”, aldus Adema. “Ik kan activeren, stimuleren, gesprekken aan gaan.   Ik heb binnenkort een overleg met de hoofdofficier van justitie over ondermijning, dus ik kan zeker een rol spelen. De hoofdrol is voor de burgemeesters.”

De Commissaris van de Koning brengt vanwege corona veel tijd thuis door. Als coronamaatregelen straks voorbij zijn, is ze van plan om er flink om uit te trekken. “Ik heb  tegen de Statenfracties gezegd  dat ze mij straks dingen in Brabant moeten laten zien die zij belangrijk vinden. Dan kunnen we elkaar beter leren kennen. Ik ben van plan gemeentes langs te gaan en te bezoeken en natuurlijk horen daar ook activiteiten bij.”

Onlangs werd er een  kwaadaardige tumor ontdekt bij Adema, die na een operatie haar werkzaamheden zo goed mogelijk voortzet. “Op dit moment  gaat het erg goed. De operatie is goed verlopen. Het was een kwaadaardige tumor, binnenkort begin ik aan een nabehandeling.”