advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Mikkers: 'Komende weken nauwelijks vrijheid om zelfstandig te handelen als burgemeester'

De komende weken komt er op lokaal niveau nauwelijks enige vrijheid voor burgemeesters om zelfstandig te handelen. Dat verwacht burgemeester Mikkers als het gaat om de coronacrisis.

De coronacrisis werd donderdagavond besproken tijdens een discussie met de commissie bestuur.  Onderwerp van gesprek was de nieuwe coronawet en welke bevoegdheden er naar de burgemeester en naar de gemeenteraad moeten.

“De huidige risiconiveaus ‘ernstig' zoals we die eerst hadden en nu ‘zeer ernstig’ geven mij geen lokale mogelijkheden”, zo concludeert Mikkers die ook denkt dat tot de verkiezingen er weinig zal veranderen in dat opzicht. “Het lijkt erop dat we veel te vertellen hebben, maar we zijn toch vooral bezig met uitvoering van beleid dat in Den Haag gemaakt wordt.”

'Zoveel mogelijk landelijk beleid'

Een groot deel van de gemeenteraad gaf de burgemeester donderdagavond richting over hoe hij moet handelen in coronatijd als het gaat om de crisisbestrijding. Vooral D66 was daar erg duidelijk in. Fractievoorzitter Rene van den Kerkhof liet er geen misverstand over bestaan dat zoveel mogelijk landelijk beleid gemaakt moet worden als het gaat om corona. “Als het landelijk niet mogelijk is dan vanuit het veligheidsberaad met de 25 burgemeesters en pas als dat niet kan moeten we kijken naar lokaal beleid.”

Uitbraak in Groningen

De meeste partijen waren het daar wel mee eens, hoewel de PvdA nog wel een kanttekening plaatste. “Stel er is in maart een enorme uitbraak in Groningen, moet je dan in Den Bosch ook maatregelen nemen?’ zo vroeg Pieter Paul Slikker van de PvdA zich hardop af. De PVV ziet het liefst dat er vooraf meer handvatten en indicatoren zijn op basis waarvan de burgemeester handelt. Maar daar zagen andere raadsleden weinig in.

Mikkers kondigde aan met een brief voor de gemeenteraad te komen hoe hij de komende maanden ziet als het gaat om de crisisbestrijding. Deze wordt dan behandeld in de komende raadsvergadering.