advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Mikkers over avondklok: ‘Het is een heel zwaar offer, maar het is nodig’

“We hebben dit offer nodig om het virus te verslaan. Een zwaar offer, dat besef ik me terdege, maar het is zoals het is.”

Aan het woord is Jack Mikkers, voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord en burgemeester van Den Bosch, in het programma Focus van Dtv Nieuws. In deze talkshow was Mikkers samen met districtschef van de politie Dianne van Gammeren te gast, om het te hebben over de avondklok en andere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Helemaal niemand enthousiast

“Er was helemaal niemand enthousiast over deze maatregel, en ook geen enkele burgemeester. We liepen niet juichend naar buiten, toen we dit besluit hadden genomen”, legt Mikkers de besluitvorming uit.  “Het doet mensen pijn, ook ons als bestuurders, dat we dit offer met elkaar moeten brengen”.

Mikkers haalde in de talkshow fel uit naar mensen die proberen de grenzen van de avondklok op te zoeken. “Als je dan hoort dat er mensen zijn die illegale jassen van bezorgdiensten kopen, of in de rij staan voor een leenhond, daar kan ik echt met mijn pet niet bij. Dat je dat dus kennelijk belangrijker vindt, dat is ontzettend pijnlijk. Dan zorg je er alleen maar voor dat het nóg langer duurt voordat we weer samen een pilsje kunnen drinken in de kroeg”.

Handhaving

De districtschef van de politie gaf in dezelfde aflevering aan, klaar te zijn voor de avondklok. “Niet op elke hoek van de straat staat een politieagent, maar daar waar we wel zijn, zullen we handhaven”, aldus Van Gammeren. Overigens betekent dit volgens Van Gammeren niet, dat de politie nu voor andere dingen niet meer beschikbaar is. “De burger kan op ons rekenen, dat we er in gevallen van nood gewoon zijn”.

Naast de avondklok en het terugschroeven van aantal  bezoekers naar één persoon per dag, word in deze aflevering ook de aanstaande quarantaineplicht besproken. “Ik hunker hier echt naar”, stelt Mikkers.  Meer hierover ziet u in de volledige aflevering van Focus, die hieronder terug te kijken is.