Mikkers in speciale uitzending: "Gezondheid gaat nu voor"

"Als je dit weekend een bruiloft hebt, zou ik hem cancellen. Als je van plan was een dagje te gaan shoppen in Amsterdam, zou ik dat niet meer doen. Als het niet noodzakelijk is, blijf thuis". 

Burgemeester Jack Mikkers is heel helder in zijn adviezen.  De burgemeester was donderdagavond als voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord te gast in een speciale aflevering van Focus. Hij sprak over de toenemende druk op de gezondheidszorg, het onderwijs en de 'duivelse dilemma's' van de afgelopen dagen. 

"De crisis die we nu meemaken, in Nederland en in de hele wereld, heeft een impact die we nooit van te voren hadden kunnen verwachten. Het coronavirus zorgt ervoor dat de vitale sectoren in ons land opeens ter discussie staan." 

(tekst loopt door onder video)

De ziekenhuizen
De gezondheidszorg is één van die vitale sectoren. "Wat je nu ziet in de ziekenhuizen in onze regio is dat de vraag naar zorg ontzettend toeneemt, terwijl het aanbod daalt doordat mensen ziek worden. De bedden op de intensive care-afdelingen liggen bijna vol. Dat zet de hele infrastructuur van Nederland onder ongelofelijke druk". 

De scholen
Één van de besluiten die bekend werd gemaakt tijdens de landelijke persconferentie op donderdag, was dat (basis)scholen open blijven. Daar is veel kritiek op gekomen, ook in onze regio. "Wij schatten in dat het besmettingsgevaar voor kinderen relatief laag is. De kans dat kinderen er echt ziek van worden, is erg klein. Bovendien zou het een ontzettende druk op kinderopvang plaatsen, als alle scholen dicht zouden gaan. Dat kunnen we op dit moment echt niet aan, en dus blijven onze scholen open. Maar het is een koers van minuten." 

Extra maatregelen Brabant
Tijdens diezelfde persconferentie werd aangegeven dat er in Brabant extra maatregelen aan zitten te komen, die zo snel mogelijk bekend worden gemaakt. Daar kon Mikkers nog niets over zeggen. "Op dit moment weten we nog niet wat die maatregelen zullen zijn of wanneer we dat bekend zullen maken. Dat kan vanavond zijn, of vannacht, of morgen. Maar we zullen daar geen dagen over doen."

Meeleven
Voor Mikkers is het duidelijk; elke maatregel die vanaf nu genomen wordt, heeft een enorme impact op de samenleving. En dat realiseert hij zich ook. "Je zal maar die ondernemer zijn, die met al zijn passie in zijn winkel staat, maar de straten zijn leeg. Je zal maar 32u per week in de zorg werken, en opeens maak je weken van 50 uur. Je zal maar voor de klas staan en opeens les moeten geven aan klassen van 60 leerlingen omdat je collega ziek is. Ik voel met die mensen mee, ze zitten continue in m'n hoofd."

advertentie

Lees ook deze artikelen