Mikkers over vuurwerkverbod in Den Bosch: “Welk scenario we ook kiezen, handhaven wordt lastig”

De Bossche burgemeester Jack Mikkers en de clustercommandant van de brandweer, Erik van der Linden, waren deze week te gast bij de talkshow Focus, over het vuurwerkbeleid van de stad. “Ik kan er niet bij dat mensen spelen met hun eigen veiligheid.”

Aanleiding voor dit gesprek terwijl de jaarwisseling nog ruim vier maanden weg is, is het voorstel van Mikkers voor vijf verschillende scenario’s voor het vieren van oud en nieuw. Die scenario’s variëren van helemaal niks doen tot een algeheel vuurwerkverbod. Zowel voor de eerste als de laatste optie voelt Mikkers weinig. “Maar, wat we ook doen en welk scenario we ook kiezen, de handhaving gaat moeilijk worden. Kijk maar naar hoe mensen tegenwoordig gewoon online hun (illegale) vuurwerk kunnen bestellen. Dan kunnen wij de verkoop van vuurwerk wel aan banden leggen, maar komt het gewoon via die wegen alsnog binnen”.

En dus wijzen zowel de burgemeester als de commandant op de eigen verantwoordelijkheid van de Bosschenaren. “Waarom kunnen we niet net als bij een buurtbarbecue, gewoon gezamenlijk hier logische, veilige afspraken over maken en tot overeenstemming komen? Dat zou gewoon moeten kunnen, en daar gaan we als gemeente ook op inzetten”, aldus Mikkers. “Een vuurwerkvrije zone of zones zou mooi zijn, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De verantwoordelijkheid ligt echt in eerste plaats bij de mensen zelf. Hou je gewoon aan de regels en ga er gewoon verstandig mee om”, licht Van der Linden toe.