advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Mikkers: 'We moeten nu handelen om erger te voorkomen'

“Het is echt vijf voor twaalf; we moeten nu handelen om nog erger te voorkomen.” Dat zegt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch in een verklaring namens de veiligheidsregio Brabant-Noord naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen.

“De ziekenhuizen, de GGD, de verzorgings- en verpleeghuizen én de thuiszorg kunnen het nauwelijks nog bolwerken, reguliere zorg wordt afgeschaald” en daarom noemt Mikkers de maatregelen die dinsdagavond door het kabinet bekend zijn gemaakt “bitter maar noodzakelijk.”

Alle publiek toegankelijke gebouwen, zoals bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken gaan  twee weken dicht. De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee en ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30. Na twee weken gaan we weer terug naar de situatie zoals die nu is, een gedeeltelijke lockdown.

Verder deed het kabinet een dringende oproep tot half januari geen vakanties naar het buitenland te plannen. Hoe de kerst eruit gaat zien wordt over twee weken bekend, ook is er dan meer bekend over het toestaan van vuurwerk rondom de jaarwisseling.  

Scheldpartijen en dreigementen

Premier Rutte had het ook nog over extra strenge aanvullende maatregelen per regio zoals een avondklok of het sluiten van winkels als in een bepaald gebied de cijfers oplopen. Volgens Mikkers is dat in Brabant-Noord nu nog niet het geval. “Dat hangt af van hoe de komende dagen de cijfers zich ontwikkelen.”

Burgemeester Mikkers constateert in de verklaring dinsdagavond dat er een duidelijk verschil is met de situatie in het voorjaar als het gaat om de zorg. “Een van die dingen is de steun voor onze zorgmedewerkers. In maart was die er volop. Hoe anders is dat nu. Uit peilingen blijkt dat ruim de helft van de zorgmedewerkers in ziekenhuizen de laatste tijd te maken kreeg met scheldpartijen en dreigementen. Bijna een kwart ondervond zelfs fysiek geweld. Net als de medewerkers van de GGD. Het begrip voor coronamaatregelen neemt af, de frustratie neemt toe, met dit soort gedrag als gevolg. Dit is volstrekt onacceptabel.”

Net Als Rutte doet Mikkers een oproep om op elkaar te letten: “Wij vragen u om oog te blijven houden voor elkaar, voor de kwetsbare en alleenstaande mensen om u heen. Laten we nogmaals samen de schouders eronder zetten. Met in het achterhoofd de hoop dat we de kerstdagen kunnen doorbrengen met hen die ons lief zijn.”

Nieuwe coronawet

Vanaf zaterdagavond ziet u in het programma Focus een gesprek met burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en burgemeester Wobine Buijs van Oss in hun rol als voorzitter en vicevoorzitter van de veiligheidsregio. Het gesprek zal niet alleen gaan over de nieuwe coronamaatregelen, maar ook over de nieuwe coronawet die binnenkort van kracht wordt.