advertentie Banner SNLR.nl

Militaire colonne trekt net als 75 jaar geleden bij bevrijding door Oss

Oss viert vandaag dat het 75 jaar geleden is bevrijd. Een konvooi van historische militaire voertuigen rijdt een deel van de route van destijds.

De bevrijding van Oss op 19 september 1944 was onderdeel van Operatie Market Garden.

De voertuigen van het konvooi werden na de indrukwekkende rit geparkeerd in de buurt van het monument voor Vrede, Verdraagzaamheid en Vrede aan de Prof. Regoutstraat. Daar startte om  twaalf uur de officiële herdenking.

'Vrijheid is een werkwoord'
Burgemeester Wobine Buijs blikte in haar toespraak bij dit monument terug op de bevrijdingsdagen van '44. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om de verhalen te blijven vertellen: "Vrijheid is geen gegeven, het is een werkwoord. Samen maken wij die vrijheid en vieren wij die vrijheid, elke dag."

Ed Steiger van de Stichting Veteranen Oss stond stil bij de inzet van alle militairen die sinds WO 2 hebben gevochten voor de vrijheid, overal ter wereld. Ook voormalig Canadees militair Bill Truelove kwam aan het woord, evenals een leerling van het Maaslandcollege die samen met een Canadese cadet een gedicht voordroeg. Muziek was er van muziekvereniging Hartog, stadsharmonie KVA en een koor van Canadese studenten.

Om 14.00 uur rijdt het konvooi verder naar Grave.