Minder criminaliteit, wel meer overlast in coronajaar 2020 in Den Bosch

In Den Bosch is het aantal misdrijven in 2020 afgenomen vergeleken met het jaar daarvoor. Wel is er sprake van een stijging wat betreft meldingen van overlast.

De daling van het aantal misdrijven komt onder meer door de coronapandemie en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zo meldt de gemeente. De daling gaat vooral over vermogenscriminaliteit, mishandeling en openlijk geweld. Er waren minder woninginbraken, autoinbraken en gevallen van zakkenrollerij.

Omdat er meer mensen thuis bleven, is het aantal gevallen van woonoverlast gestegen. In de coronatijd was er meer jeugd op straat en dat heeft ook tot meer overlast geleid. Het gaat dan ook over het niet houden van voldoende afstand of samenscholingen in de openbare ruimte. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt verder dat er meer overlast is geweest door ‘verwarde personen’ en zwervers.

Fraude met online handel en oplichting via Whatsapp is toegenomen en dat geldt ook voor fietsendiefstal en inbraken in garages, schuurtjes en tuinhuizen.