advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Minder faillissementen en meer starters in het afgelopen coronajaar

Minder faillissementen en meer starters in onze regio dan in de jaren daarvoor. Gemeenten hebben daardoor in totaal een uitzonderlijk hoog aantal bedrijven. En dat in het jaar van de coronacrisis.

Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Wel zijn er veel bedrijven die het afgelopen jaar zijn gestopt met hun onderneming, maar door het hoge aantal starters en het lage aantal faillissementen zijn er per saldo verrassend veel bedrijven bijgekomen.

Weinig faillissementen

Alleen in de gemeente Oss zijn er twee bedrijven meer failliet gegaan (13) dan het jaar ervoor. In Den Bosch gingen de meeste bedrijven failliet (38) en in Bernheze maar 2 bedrijven. In Uden werd bij 8 bedrijven de stekker eruit getrokken. Zie in onderstaande grafiek het verloop in de afgelopen jaren.

Hoog aantal stoppers

Het opvallend lage aantal faillissementen gaat dus wel gecombineerd met een hoog aantal stoppers. Het aantal stoppers was in 2020 het hoogst voor alle gemeenten in de afgelopen vijf jaar. In Den Bosch (1801) en Oss (706) stopten bijna een kwart meer bedrijven dan het jaar ervoor. In Uden zijn dit er 328 en in Bernheze 198.

Veel nieuwe ondernemingen

Ondanks de groei in stoppers, steeg het aantal bedrijven toch, dat kwam door de groei in starters. Tijdens de coronacrisis dachten een flink aantal mensen juist dat dit hét jaar was om te beginnen met hun onderneming. In Oss (1.118), Uden (513) en Bernheze (325) startten er bijna 10% meer bedrijven dan het jaar ervoor. Het is zelfs zo dat iedere gemeente het hoogste aantal starters verwelkomt over de afgelopen vijf jaar. De uitzondering is Den Bosch, die de daling van het aantal starters over de afgelopen vijf jaar ziet doorzetten (132 in 2020).

Als we kijken naar de absolute toename van het aantal bedrijven in onze regio, dan zien we dat er – op Den Bosch na – in iedere gemeente meer bedrijven bij zijn gekomen dan de vijf jaren ervoor. In Oss zijn dat 399 bedrijven. In Uden 177 en in Bernheze 125. Den Bosch zag in totaal 1.707 bedrijven verdwijnen in het afgelopen jaar.

Voor reacties, vragen en/of opmerkingen over dit verhaal of tips voor andere onderzoeksverhalen: mail onze onderzoeksjournalisten Coen Ramaer en Kevin Janssen via research@dtvnieuws.nl. 

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.