Minder mensen maken gebruik van voedselbank in Oss, organisatie verwachtte juist een stijging

Sinds de coronacrisis maken zo’n vijftig huishoudens géén gebruik meer van de voedselbank. Opvallend, want de voedselbank Oss verwachtte juist een stijging.

Vlak voor de coronapandemie maakten 220 huishoudens in de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd gebruik van de voedselbank in Oss. Inmiddels zijn dit er ‘nog maar’ 173. “Wij hadden verwacht dat veel mensen in de coronacrisis hun baan zouden verliezen of in de financiële problemen zouden komen, waardoor het aantal afnemers zou stijgen”, aldus Henk Snijders, bestuurslid van de voedselbank in Oss. “Gelukkig is dit niet het geval geweest. Vermoedelijk komt dit door alle steunmaatregelen van het Rijk.

(Tekst loopt verder onder de video)

Daling

Een duidelijke verklaring voor de daling heeft Snijders niet. Hij vermoedt dat de coronacrisis op enige manier toch een positieve invloed heeft gehad.

Daarnaast móésten er een aantal afnemers weg bij de voedselbank. “Mensen mogen maximaal drie jaar gebruik maken van de voedselbank. Dan verwachten wij dat zij hun problemen zelfstandig hebben opgelost, waardoor onze hulp niet meer nodig is.” Om hoeveel huishoudens het precies gaat, kan Snijders op dit moment niet zeggen.

Snijders denkt wel dat het aantal huishoudens die hulp van de voedselbank nodig heeft hoger ligt. “Schaamte, onbekendheid een laaggeletterdheid spelen vaak toch een rol om geen gebruik te maken van de voedselbank.”

LEES OOK: Angelique gaat zelf naar de voedselbank, maar deelt met Eten Over elke week eten uit