Minder ouderen dan gedacht last van ondervoeding
Minder Bossche ouderen dan werd gedacht hebben last van ondervoedingsverschijnselen..
Dat blijkt uit nader onderzoek van cijfers en ook uit gesprekken met professionals uit de zorg. Dat zegt de gemeente Den Bosch in een memo aan de gemeenteraad.
Vorig jaar werd een motie aangenomen, waarbij men er vanuit ging dat één op de drie ouderen met thuiszorg en één op de tien ouderen zonder thuiszorg ondervoed is. Daarnaast zou uit cijfers blijken dat bijna 80% van de wijkverpleegkundigen in aanraking zegt te komen met ouderen die ondervoed zijn.
Uit de ouderenmonitor van de GGD uit 2016 blijkt echter dat de zaken wat genuanceerder liggen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het aandeel 65-plussers met ondergewicht voor Den Bosch is vastgesteld op 1 procent. Daarin wijkt de stad niet af van landelijke en regionale cijfers. Het aandeel 65-plussers dat ongewild veel is afgevallen, ligt in Den Bosch op 5 procent. Ook dit is gelijk aan regionale cijfers. Het aandeel 65-plussers dat minder dan 5 dagen per week ontbijt en/of minder dan 4 dagen per week een warme maaltijd gebruikt, ligt in Den Bosch respectievelijk op 5 en 4 procent. Deze cijfers liggen lager dan de regionale en landelijke cijfers.
De gemeente heeft verder gesproken met thuiszorgaanbieders, Farent, professionals van de Buurtteams en het Jeroen Bosch ziekenhuis. Daaruit blijkt dat ondervoeding onder ouderen (nog) niet met grote regelmaat voorkomt.
Een belangrijke nuancering uit de informatie van de professionals is wel dat er in de meeste gevallen niet zozeer sprake is van ondervoeding onder ouderen, maar wel van het gebruik van eenzijdige voeding en het hebben van een ongezonde leefstijl.
Volgens de gemeente zijn er nu al voldoende instrumenten om problemen met ondervoeding aan te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het regelen van een maaltijdvoorziening (inloopvoorziening of aan huis), het ophogen van de thuishulpindicatie om te ondersteunen bij de maaltijdbereiding of verwijzing naar de huisarts of diëtist. De oplossingsrichtingen zijn heel verschillend, omdat de oorzaak van de ondervoeding zeer kan verschillen zoals ziekte, eenzaamheid en verminderde mobiliteit.
De gemeente wil wel in keukentafelgesprekken meer vragen stellen over ondervoeding. Ook moet er meer voorlichting komen aan ouderen en mantelzorgers.