advertentie Banner Trined

NAVO

Minister Bijleveld bevestigt aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

De discussie of er kernwapens in Volkel liggen of niet lijkt voor eens en altijd de wereld uit. Nadat de NAVO vrijdag transparant was over een nucleaire oefening, heeft minister Ank Bijleveld van Defensie nu ook bevestigd dat de nucleaire wapens er wel degelijk liggen.

Dat zei ze in het programma WNL Op Zondag. Op de vraag van presentator Rick Nieman waarom er niet gewoon gezegd wordt dat er op Volkel kernwapens liggen, knikt de bewindsvrouw bevestigend. Bijleveld: “Daarom waren we natuurlijk daar. Het was een nucleaire oefening, dan moet je ook wapens daar hebben. Dus dat is gezegd.”

Publiek geheim

Het is al tijdenlang een publiek geheim dat er op de vliegbasis in Volkel kernwapens liggen. Enkele weken geleden protesteerden tientallen actievoerders nog voor de poort van de vliegbasis, met de boodschap om afstand te doen van de masssavernietigingswapens. Hoewel het kabinet de aanwezigheid van de kernwapens nooit heeft bevestigd, deed de NAVO dat vrijdag min of meer wel toen bekend werd gemaakt er een 'nucleaire oefening' had plaatsgevonden.

Afschrikking

Minister Bijleveld benadrukte in het programma het belang van transparantie. Het is voor het eerst dat we zo transparant zijn over een nucleaire NAVO-oefening. Nucleaire dreiging is natuurlijk ook een van de dreigingen die in de Defensievisie staat. Zeker als je kijkt naar wat er aan de Russische grens wordt opgebouwd. Het is belangrijk dat mensen dat weten, dit is een vorm van afschrikking."

Op de vraag of we dus niet langer geheimzinnig hoeven te doen over het feit dat de atoomwapens er liggen, reageerde de minister met een knik: "We hebben voor het eerst bekend gemaakt dat we oefenen, dus dan moet je ook alles daar voor hebben", aldus Bijleveld.