ministerie BZK

Minister Ollongren positiever over nieuw amendement rond fusie Uden en Landerd

Een nieuw amendement over de fusie van Uden en Landerd dat wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer, is redelijk positief ontvangen door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Dinsdagavond werd bekend dat de Kamerleden Van der Molen (CDA) en Özütuk (GroenLinks) hun oorspronkelijke amendement weer intrekken. Daarin werd ervoor gepleit dat Schaijk toch bij Oss wordt gevoegd en geen onderdeel wordt van de nieuwe gemeente Maashorst. Dat leidde tot veel onbegrip en woede in de politiek van Uden en Landerd. De burgemeesters Hellegers en Bakermans en de verschillende partijen stelden daarna alles op alles om de meningen in Den Haag nog te beïnvloeden.

Evaluatiemoment

Dat had blijkbaar succes want het amendement werd ingetrokken. In plaats daarvan is er nu een amendement waarin wordt afgesproken dat er over twee jaar een evaluatiemoment komt. Inwoners van Schaijk en Reek kunnen dan laten weten of de herindeling is bevallen, of dat er een nieuwe herindeling moet komen.

Minister Ollongren is over het tweede amendement wel te spreken, zo laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het oorspronkelijke amendement zag ze zelf niet zitten omdat het grote gevolgen zou hebben voor het herindelingsproces. En dat hele proces is volgens haar zorgvuldig verlopen. Een evaluatie van de herindeling over twee jaar is volgens Ollongren niet ‘strikt noodzakelijk’ maar ze ziet het wel als ‘uitvoerbaar als brede evaluatie van de gehele nieuwe gemeente’. Het oordeel over het nieuwe amendement laat ze dan ook over aan de Tweede Kamer.