ministerie BZK

Minister Ollongren: ‘Schaijk en Reek bij Oss blijft een optie’

Het toevoegen van de kernen Schaijk en Reek aan de gemeente Oss blijft voor de regering een optie als een evaluatie van de nieuw te vormen gemeente Maashorst daar over een paar jaar aanleiding toe geeft. Dat antwoordt minister Ollongren op vragen die waren gesteld in de Eerste Kamer.

Daar bleken bij veel partijen nog grote vraagtekens te zijn over de aanstaande fusie van Uden en Landerd. Het ging dan vooral over de vraag of het terecht is dat Schaijk en Reek onderdeel worden van de gemeente Maashorst. Dit vanwege de bezwaren die leven bij een groot deel van de Schaijkse bevolking.

Ollongren zegt in de beantwoording van de vragen dat er in de evaluatie een ‘goed en onafhankelijk beeld tot stand moet komen’ van de positie van Schaijk en Reek binnen de nieuwe gemeente Maashorst. “Wanneer dit wenselijk blijkt, is de daadwerkelijke toevoeging van deze kernen aan Oss dus zeker een optie. De regering gaat ervan uit dat in dat geval de gemeenten Maashorst en Oss daartoe het initiatief nemen; eventueel kan ook de provincie daartoe voorstellen doen”, aldus minister Ollongren in haar beantwoordingsbrief.

En ze voegt er aan toe: “De regering hoopt dat de nieuwe gemeente door de evaluatie niet met ‘aangetrokken handrem’ gaat functioneren de komende jaren, maar dat zij de evaluatie ziet als aansporing om resultaat te boeken op de punten waarover zorgen naar boven zijn gekomen tijdens de wetgevingsprocedure.”

Het wetsvoorstel over de samenvoeging van Uden en Landerd wordt komende dinsdag besproken in de Eerste Kamer.