Misschien wel ‘avond-één-maandse’ in plaats van avondvierdaagse: ‘Mensen zitten in de loop-modus’

Slecht nieuws voor wandelaars in de omgeving: de avondvierdaagse in Engelen kan niet in zijn oorspronkelijke vorm doorgaan. Maar de organisatie is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft een coronaproof alternatief bedacht.

Zo’n zeshonderd wandelaars nemen jaarlijks deel aan de avondvierdaagse die in en rond Engelen en Bokhoven plaatsvindt. Veel kinderen uit de dorpen lopen mee met die tochten, maar ook oudere wandelaars uit de wijde omtrek weten de avondvierdaagse te vinden.

De organisatie, onder wie voorzitter Jos van de Wouw, had goede hoop dat er - na de vanwege corona afgelaste editie van vorig jaar - dit jaar wél een avondvierdaagse gehouden kon worden en stapte met die plannen richting de gemeente.

“En toen kregen we het bericht; 'vergeet het'. 'We gaan geen vergunning afgeven, zeker tot 1 juli. En áls er al een kans zou zijn, dan met zoveel beperkende voorwaarden dat het niet meer leuk is.' Dat doen we niet. Het moet wel het evenement blijven zoals het in wezen was. En toen zijn we gaan nadenken over een alternatief."

(Tekst loopt door onder de video)

Een coronaproof alternatief voor de avondvierdaagse dus, waarbij de deelnemers de routes van de 3-, 5- en 10-kilometertochten kunnen downloaden én natuurlijk lopen, in hun eigen vrije tijd.

“In bijvoorbeeld een maand tijd, vrijwillig, op de tijd die ze zelf schikt. Misschien doen we er ook nog een soort puzzeltocht in met foto’s die de deelnemers moeten maken van bepaalde delen van de tocht en die kunnen ze dan terugsturen naar de organisatie. Wij checken of iemand bewijsbaar zijn route gelopen heeft en daar hangt een cadeautje of een medaille aan", legt Van de Wouw uit.

'Loop-modus'

Volgens Van de Wouw is de kans dat de alternatieve vierdaagse doorgaat ongeveer 95 procent, maar dat betekent dus ook; niet meer met grote groepen samen lopen op vier avonden, met het afsluitende feest bij Zalencentrum De Engelenburcht.

"Het massa-gebeuren is weg, dat element ontbreekt eraan. Maar je ziet juist in deze coronatijd dat mensen in de loop-modus zitten. En als wij daar een evenementje van kunnen maken waardoor mensen worden uitgedaagd, zien we mogelijkheden."