'Mode op de bon', over het modebeeld in oorlogstijd
Mantelpakjes van oude herenkostuums en trouwjurken van parachutestof. Om er tijdens de bezetting in WOII mooi uit te blijven zien, werd er een beroep gedaan op de creativiteit van vrouwen. Een expositie over het modebeeld in de oorlog is vanaf 31 maart te zien in het Nationaal Monument Kamp Vught.
Vanaf het moment dat de Duitsers Nederland in 1940 bezetten, valt de import van textiel stil. De stof gaat 'op de bon', zoals dat ook gebeurde met veel voedsel zoals suiker. Met het bonnensysteem kon wat er nog was eerlijk over de bevolking verdeeld worden.
Bekijk de reportage, met daarin drie modeontwerpsters in spé, hieronder.
Mode door schaarste
Maar het bonnensysteem hield geen stand; er was niets meer te krijgen en daarom diende bestaande kleding als canvas van nieuwe ontwerpen. Dat veroorzaakte een stroom aan modetrends.
Om stof te besparen werden de rokken korter en minder geplooid. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raken in de mode en vrouwenkousen werden schaars, waardoor vrouwen voor het eerst lange broeken gingen dragen.

Een jurk met daarin verschillende stoffen Libelle, 1943
Daar blijft het niet bij; er komen kragen van bont van mollen of muizen. Schoenen worden gemaakt van hout, autobanden, karton, kurk en stro. Het nylon van parachutes wordt ontdekt en dient als stof voor trouwjurken.
In de expositie zijn tientallen jurken en andere kledingstukken uit de oorlog te zien. Daarnaast laten damesbladen, foto’s en films van chique modeshows zien hoe het modebeeld verandert.
Creaties van studenten
Voor de expositie werkt
Nationaal Monument Kamp Vught samen met de mbo-opleiding Junior Stylist van het Koning Willem I College. 23 studentes hebben een creatie gemaakt in verschillende categorieën. Vier van die creaties zullen vanaf 31 maart te zien zijn in de expositie.
Volgende week ziet u in het Dtv Nieuws een uitgebreide reportage over de expositie en de creaties van studenten.