Moeder Rik van de Rakt teleurgesteld in burgemeester: ‘Wel een herdenkingsboom, maar geen monumentje’

Drie weken wacht Ingrid Lourenssen, de moeder van Rik van de Rakt, al op een reactie van de burgemeester van Oss. Ze wil een gedenkplek op de Julianasingel waar haar 18-jarige zoon op 19 april om het leven werd gebracht.

Nadat het monumentje voor haar overleden zoon op 3 september opeens was verdwenen, schreef ze hierover een hartverscheurende brief die ze zelf afleverde op het gemeentehuis in Oss. Tot nu toe werd haar verzoek om een gesprek genegeerd. “Ze nemen mij niet serieus, mijn gevoel doet er niets toe”, vertelt Ingrid Lourenssen aan Dtv.

Dat burgemeester Wobine Buijs deze week wel tijd had voor het planten van een herdenkingsboom, leidde tot onbegrip bij Lourenssen. Op haar eigen Facebookpagina plaatste zij de tekst: ‘Een boom plant je wel, een tegel mogen wij niet… Snap het niet…’

Het samenkomen met vrienden en de lieve gebaren van vreemden verwarmden mijn moederhart.

• Ingrid Lourenssen

De brief

In de brief vertelt Lourenssen over haar pijn. ‘Ik zal me even voorstellen, ik ben Ingrid een moeder met een gebroken hart. Op 19 april 2020 is mijn leven op zijn kop komen te staan. Ik word die morgen wakker gemaakt en kom terecht in de aller slechtste film die een ouder kan verzinnen.’

De gedenkplek was voor Lourenssen een belangrijke bron van troost. Het samenkomen met vrienden en de lieve gebaren van vreemden verwarmden mijn moederhart, zegt ze. 'Een klein bosje met rozen liggen op die plek, van wie zijn die? Wie heeft er nog meer verdriet? Ik word er warm van, een onbekende denkt ook aan Rik’, zo  staat te lezen in de brief.

Tot nu toe mag ik niks, ik wilde u vragen wat ik wel mag en nogmaals vragen om met mij een gesprek hierover te hebben.

• Ingrid Lourenssen

Maar nu is die plek er niet meer. Ze stelt dat ze tot nu toe alleen maar te horen heeft gekregen wat er niet mag. Geen gedenksteen, geen bloemen, geen plantje en ook geen stille tocht op zijn verjaardag. In het geval van dat laatste verbod gebeurde dat ook nog eens zonder opgaaf van reden, aldus Lourenssen. ‘Tot nu toe mag ik niks, ik wilde u vragen wat ik WEL mag (…) Ik wil u nogmaals vragen om met mij een gesprek hierover te hebben. Ik wacht uw reactie graag af’, schrijft ze.

Op die reactie wacht ze nu dus al drie weken.

Kandelaar

Zolang het gesprek niet komt, blijft Ingrid Lourenssen de plek langs de Julianasingel bezoeken: “Ik zet er weer m’n kaarsje, mijn tante heeft er weer een plantje geplant en er staat weer een kandelaar. En dat blijf ik doen. Helaas met in m’n achterhoofd dat het eigenlijk niet mag. Dat voelt niet fijn.”

De gemeente Oss is gevraagd om een reactie maar heeft die nog niet gegeven.