Moet de Bossche binnenstad autoluw worden?
Minder auto’s in en rondom het centrum van Den Bosch. De een vindt het een goed idee, terwijl de ander er niet aan moet denken. Bezoekers, ondernemers, belangenorganisaties en politici vertellen of zij voor of tegen een autoluwe binnenstad zijn.
Bezoekers van de Bossche binnenstad willen op een snelle en makkelijke manier het centrum in om te shoppen. De een doet dat het liefst met de auto: “Ik kom meestal met mijn moeder – die met een rollator loopt – naar het centrum. Wij gaan altijd met de auto, want het openbaar vervoer is niet handig voor haar.”
Een ander doet dat liever met het openbaar vervoer: “De busverbindingen in Den Bosch zijn uitstekend. Als ze dat verder uitbreiden, heb je die auto rondom het centrum niet meer nodig.” Een vrouw bij de bushalte in de Sint Josephstraat vertelt: “Ik parkeer mijn auto altijd op het transferium en ga dan naar het centrum met de bus. Het is ook nog een stuk goedkoper.”
Ondernemers met afhaalpunten
Voor een deel van het winkelend publiek lijkt het openbaar vervoer een optie in de toekomst, maar er zijn ook veel bezoekers die snel een pakketje of bestelling komen afhalen met de auto. Zoals bij Multivlaai, de Copyshop en kantoorwinkel Van Dijk & Van Hees.
“De meeste klanten parkeren voor de deur, halen snel een paar taarten op en vertrekken weer. Als de binnenstad autoluw wordt, moet ik naar een andere locatie, maar dat gaat niet zomaar”, zegt Floor van Baaren, eigenaar van Multivlaai in de Hinthammerstraat.
Karin Rademakers van Hotel Central denkt dat de binnenstad een stuk minder bruisend wordt als auto’s niet meer welkom zijn in het centrum van Den Bosch. “Waar moet dan de hele begroting van betaald worden?”, vraagt ze zich hardop af. “Je moet zorgen dat er geld verdiend kan worden. Dat doe je door een gastvrije stad te zijn.”
(De tekst gaat verder onder de uitzending).
Belangenorganisaties
Een ander geluid komt van belangenorganisaties zoals de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad (BLB). “Wij willen graag een autoluwe binnenstad, want minder auto’s is fijner voor de bewoners. Daardoor komt er ook meer ruimte voor groen en ontspanning”, aldus Diana Manger van de BLB.
Hartje Den Bosch zet zich in voor de ondernemers in de stad en ziet de auto daarom liever blijven. Voormalig voorzitter, Ton Kranenburg: “Ondernemers zijn niet alleen afhankelijk van de bevoorrading, maar ook van de bezoekers. Daarom willen wij dat bezoekers dichtbij de binnenstad kunnen parkeren in de huidige parkeergarages.”
Parkeren in de binnenstad
Een motie om de binnenstad van Den Bosch autoluwer te maken werd vorig jaar juli aangenomen. Maar dat leverde uiteraard wel voor en tegenstemmers op. “Er zijn aso’s die gewoon kei hard door de binnenstad scheuren en daar moet streng op gehandhaafd worden, maar daar moet de gewone bezoeker niet onder lijden. Parkeergarages zoals de Wolvenhoek moeten daarom bereikbaar blijven voor iedereen”, aldus Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de PVV.
Judith Hendrickx, fractievoorzitter van De Bossche Groenen, ziet een autoluwe binnenstad wel zitten. “Bezoekers gaan parkeren aan de randen van de binnenstad. Parkeergarages zoals de Wolvenhoek blijven beschikbaar voor bewoners, maar niet meer voor bezoekers. Daar wil je een aantrekkelijk verblijfsgebied van maken voor alle bezoekers van het centrum.”
Veel verschillende meningen dus en veel is nog onduidelijk. Als de coalitieonderhandelingen klaar zijn moet er ook over dit onderwerp meer duidelijkheid zijn.