Moeten bezoekers Verkadefabriek en Willem Twee straks parkeren in de Arena? ‘Heel rare ontwikkeling’
Dat mensen die met de auto de Verkadefabriek of poppodium Willem Twee willen bezoeken, in de toekomst naar de parkeergarage Q-Park Arena in de binnenstad moeten - op tien tot twaalf minuten loopafstand - is volgens diverse partijen ‘heel raar’. “Is er niet juist gezegd; vermijd dat?”
De directeuren van de Verkadefabriek en Willem Twee deden op 13 november in een brief aan de gemeenteraad hun beklag over de situatie, die zou ontstaan wanneer het nieuwe plan voor de Bossche Stadsdelta tot uitvoering komt. Volgens hen heeft dat namelijk betrekking op een groot deel van de bezoekers van die cultuurinstellingen.
“Er is onvoldoende rekening gehouden met de bereikbaarheid voor onze bezoekers en huurders. We trekken jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers en huurders en het bezoek van de Verkadefabriek komt voor meer dan 60 procent van buiten ’s-Hertogenbosch en Rosmalen.”
Het idee om automobilisten te laten parkeren in de Arena is volgens de Verkadefabriek en Willem Twee ‘geen realistisch alternatief’ en die mening deelde een groot aantal partijen dinsdagavond tijdens de commissie omgeving. “De parkeerinkomsten maken een groot deel uit van de inkomsten van de Verkadefabriek en Willem Twee. Als bezoekers in de Arena moeten parkeren, dan denk ik dat die twee ten dode opgeschreven zijn, of er moet nóg meer subsidie naartoe”, sprak Sjef van Creij van Gewoon Ge-DREVEN in niet mis te verstane bewoordingen.

Ook de PvdA schaart zich achter de brief van de beide directeuren: “We delen de zorgen van Willem Twee en de Verkadefabriek om hun bereikbaarheid. Het is een hele rare ontwikkeling om in het centrum te moeten parkeren om vervolgens buiten het centrum cultuur te snuiven", aldus Fouad Kabbouti, terwijl VVD-raadslid Hanneke Welten het college een vraag stelde. “Al die mensen die dan naar de binnenstad moeten. Is er niet juist gezegd; vermijd dat?”
Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch deed een voorstel voor een ‘parkeerkrat’ zoals bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, ter hoogte van de Gamma aan de Vogelstraat. “Om daar auto’s bij elkaar te harken. Want de klanten van de twee cultuurvoorzieningen komen ook met de auto, ook al zou ú het niet willen.”
Verbannen
Wethouder Mike van der Geld ontkrachtte de verhalen dat er helemaal géén parkeergelegenheid meer bij de Verkadefabriek en Willem Twee zal zijn bij het doorgaan van de plannen voor de Bossche Stadsdelta: “Ik zeg nadrukkelijk niet: het parkeren is verbannen voor deze instellingen. Wel vragen we de instellingen om mee te stappen in de transitie van mobiliteit. In het gebied is het een gevecht om ruimte. En waar een auto in openbaar gebied staat, kan niks anders staan. Als ik bijvoorbeeld nu naar de Verkadefabriek ga, word ik meer verleid om de auto te pakken, dan de fiets.”
Het zogeheten gebiedsperspectief Bossche Stadsdelta werd verder maandagavond positief ontvangen. ‘Deze puist in de gemeente is hard aan opknappen toe’, het is ‘een ruw deel van een gevoelig stukje Den Bosch’ en ‘een prachtige kans voor onze stad’, zo was er te horen.
Wel ontstonden er vragen over wat er in dit stadium van de gemeenteraad wordt verwacht. Datzelfde gold voor de behandeling van het beeldkwaliteitplan EKP-terrein Noord (het plan over het terrein rondom het voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL), het andere grootschalige project in de omgeving van het station.
Prioriteit
Bijna traditiegetrouw voor de Bossche politiek, was er ook bij deze behandeling van het gebiedsperspectief Bossche Stadsdelta weer veel te doen om een brug. Ditmaal is de Diezebrug het lijdend voorwerp. Die brug zou in het nieuwe plan voor de Bossche Stadsdelta namelijk lager moeten worden, zodat deze kan dienen als ‘rode loper’ tussen de noord- en zuidoever van de Dieze.
Diverse partijen zagen maandag niet de noodzaak in van die kostbare onderneming: “De Diezebrug: een streep doorheen zetten. Vergeet het voorlopig maar”, aldus Kagie. “Het plan voor de brug, dat tien miljoen zou kosten, heeft voor ons geen prioriteit. Het onderhoud kost nog geen twee miljoen.”, stelde VVD-raadslid Welten. En Van Creij: “Als we nu tien miljoen moeten afvinken, dan heeft bijvoorbeeld de spoorwegovergang Orthen meer prioriteit voor ons.”