advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Mondkapjes-advies zaait verwarring op middelbare scholen: 'Heb er een dubbel gevoel over'

Het Rodenborch College is één van de scholen waar het mondkapjes-advies sinds maandag geldt. Dat dringende advies vanuit de overheid wordt op de school in Rosmalen vooralsnog wisselend opgevolgd.

“In het voortgezet (speciaal)onderwijs geldt een dringend advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de 1,5 meter tussen leerling en docent niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula’s. In klassikale lessituaties waarin leerlingen zitten kan het mondkapje af.”

Dat is het advies waar scholen in het voortgezet onderwijs sinds maandag mee te maken hebben. Daarop vormt het Rodenborch College in Rosmalen geen uitzondering. Die school liet vrijdag een brief uitgaan naar ouders en leerlingen met de mededeling dat het dragen van een mondkapje bij ‘verplaatsingen’ wordt aangeraden, maar niet verplicht wordt gesteld.

Volgens René van Gerven, teamleider onderbouw op de school in Rosmalen, is het aantal leerlingen dat het advies wel en niet opvolgt, verdeeld: “Er zijn veel leerlingen met een mondkapje, maar er zijn ook veel leerlingen zonder mondkapje. Eigenlijk is het net zoals het beeld van afgelopen zaterdag in de winkels.”

Het valt op dat er een groot verschil is tussen de onderbouw- en bovenbouw-leerlingen. Brugklasser Ruben Mus heeft daar wel een verklaring voor: “De bovenbouwers zie je bijna niet met mondkapjes rondlopen omdat ze het voor schut vinden, of denken ‘oh, dat geldt niet voor mij’.”

Luna Meulman is één van de leerlingen in de bovenbouw. Zij vindt het hele mondkapjes-advies voornamelijk verwarrend: “Toen ik op school aankwam zag ik dat veel mensen er geen op hadden, dus ik vond het vreemd. Ik heb er een dubbel gevoel over. Vorige week hoefde het niet, ik zit met precies dezelfde mensen in de klas, en waarom moet het dan nu ineens wel?”

Die onduidelijkheid heerst ook over de rest van de maatregelen: “Je mag nu niet met meer dan vier personen thuis afspreken. Maar ik zie m’n vriendinnen op school, dus waarom zou ik ze dan thuis niet mogen zien? Dat is zó dubbel. Wat wil je nou?”