Terugkijken: Monument Vlinderboek onthuld

Onder grote belangstelling heeft burgemeester Wobine Buijs vandaag - een jaar na het spoordrama in Oss - het monument Vlinderboek onthuld.

Bekijk hier de volledige onthulling:

De bijeenkomst in het Elzeneindpark in Oss startte met een toespraak van de burgemeester van Oss. Zij stond stil bij de vier kinderen die om het leven kwamen: Kris, Liva, Dana en Fleur. Ze vertelde persoonlijke verhalen en liet als teken van hoop vlinders los. Die wilden niet echt wegvliegen uit de doos waar ze inzaten. 

Stilte doet pijn
Ontroerend was de toespraak van de vader van Dana en Liva. Hij vertelde dat het gezin al eerder een dochter had verloren, zij heette Vlinder. Hij bedankte iedereen voor de komst en vertelde over het ene telefoontje dat het hele leven van het gezin veranderde. "We leven in een nachtmerrie, in één klap alles kwijt. De stilte doet ons pijn. Het is een wonder dat onze oudste dochter nog bij ons is, al heeft ze nog een lange weg te gaan", vertelde hij.

Burgemeester Buijs ging daarna over tot de onthulling. Ze liet weten dat ze had ervaren dat het ongeluk oude en verse wonden opende bij mensen. "Vandaar ook de tekst op het monument dat voor iedereen is die ooit een kind is verloren: 'Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist'."

Vlinderboek
Het monument is letterlijk een vlinderboek. "Een boek van het leven met een zwarte pagina die eruit ligt. Vlinders die eruit komen symboliseren hoop op een toekomst', aldus de burgemeester. 

Na de onthulling was er een minuut stilte en werden er kransen gelegd. Tenslotte konden de aanwezigen langs het monument lopen en bloemen leggen.

advertentie

Lees ook deze artikelen