advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bewoners van het eerste Mooie Leven Huis in Bennekom zimi.nl

Mooi Leven Huis brengt balans terug in gezinnen met hulpbehoevend kind

Voor 32 zeer hulpbehoevende kinderen in de regio komt een droomplek steeds dichterbij. Na een officieel bezoek aan de notaris is de stichting Mooi Leven Huis Dommelstreek een feit. De kartrekkers hebben een doel: betere gehandicaptenzorg en minder stress.

De toekomstbestendigheid van de gehandicaptenzorg staat onder druk en deze nieuwe woonplek kan bijdragen aan een oplossing, zegt het bestuur. Het Mooi Leven concept is ontstaan in het Gelderse Bennekom. Midden in een woonwijk staat een appartementencomplex waar sinds afgelopen zomer 27 mensen wonen met een uiteenlopende zorgvraag. ''Hier gaat het om co-creatie, waarin een plek is voor de ouder, de professional, de bewoner als die dat kan en de omgeving'', zegt één van de oprichters Paul van Dalfsen.

Zorgmoe

Het idee zoals uitgevoerd in Gelderland past perfect bij de initiatiefnemers van het Mooi Leven Huis Dommelstreek. Eind 2023 moet ook in Brabant zo'n huis gebouwd zijn, waar gezinnen uit de regio Oss, Den Bosch en Uden terecht kunnen. ''Eigenlijk nemen wij de regie in handen om weer meer rust in ons eigen leven te krijgen. Bij huidige  woonvormen voor meervoudig gehandicapten zijn te veel regels en kan je vaak niet even op bezoek komen als ouder'', zegt Esther van Loon uit Rosmalen. 

Esther is moeder van de 17-jarige Job. Hij is te vroeg geboren, kreeg daarbij zuurstoftekort en kan niet lopen en praten. Als bestuurslid droomt ze van het moment dat de plek echt gerealiseerd is. ''Dan kan ik weer aan het werk, is de balans in ons gezin terug en heeft mijn zoon een fijne eigen plek.''         

Lobbyen

Het huis wordt gehuurd van een projectontwikkelaar, dat is althans het idee. Philadelphia Zorg levert dan de professionals, betaald van persoonlijke budgetten (PGB). Deze organisatie ondersteunt al sinds 1961 mensen met een beperking op een kleinschalige manier en het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de familie. Precies wat Esther en andere ouders willen. Nu de handtekening onder de stichtingsakte is gezet, zijn er al gesprekken gepland met verschillende gemeenten om een geschikte locatie te vinden.

Dat wordt nog een hele kluif, maar in Bennekom is dat uiteindelijk gelukt. ''In het huis moet het kloppen, en dat is best ingewikkeld. De bewoners komen allemaal uit een situatie die thuis niet goed was of waar mensen beschadig zijn als het gaat om eerdere ervaringen met de zorg. Ook is het zo dat zorgmedewerkers dezelfde verhalen hebben'', stelt oprichter van Dalfsen. En zo vallen de puzzelstukjes in elkaar. 

Weekendverhalen

In het weekend publiceert DTV Nieuws twee verhalen over de oprichters van stichting Mooi Leven Huis Dommelstreek. Esther van Loon vertelt over haar zoon en hoe het nu is om voor hem te zorgen. Ook Martijn de Reus doet zijn verhaal. Zijn dochter Sam (18) snakt naar een eigen woonplek.