advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Moordzaken uit Oss en Berghem op coldcasekalender 2019

OSS/BERGHEM - De coldcasekalender 2019 van de landelijke politie kent twee zaken uit de gemeente Oss. De politie vraagt met de kalender aandacht voor de moorden op Marja Nijholt op 1 januari 2013 in Oss en op Tamara Plehn in Berghem op 28 maart 2013.

Op nieuwjaarsdag 2013 wordt de 48-jarige Marja Nijholt dood gevonden op de oprit van een woning in Oss, aan de Berghemseweg. Zij is met messteken om het leven gebracht. Zij woont in Enschede en gaat op oudejaarsdag met de trein naar Oss. Tussen 02.30 uur en 06.55 uur wordt ze nog diverse keren gezien en spreekt ze mensen. Ze heeft haar koffer dan nog bij zich, maar niet haar fiets. Het is niet bekend waar die fiets is gebleven. Ze is het laatst gezien rond 06.55 uur bij de fietstunnel aan de Osseweg in Berghem.

Tamara Plehn wordt op donderdag 28 maart 2013 doodgeschoten nadat zij haar dochtertje van vijf jaar naar school heeft gebracht. Rond 8.30 uur wordt ze in de portiek van haar woning doodgeschoten. Er worden meerdere kogels op haar afgevuurd. De toegesnelde hulpdiensten proberen haar te redden, maar dat lukt niet. Plehn was een alleenstaande, gescheiden vrouw. De politie heeft diverse verdachten aangehouden, maar de dader is nog altijd onbekend. Mogelijk is ze vermoord omdat ze infiltrante was bij een onderzoek naar haar ex-vriend.
De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie.