Moorman wil onderzoek naar veel besmettingen in regio

Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze wil dat er na de coronacrisis een onderzoek komt naar de reden waarom er juist in deze regio zo veel besmettingen met en doden door corona waren.

"Ik wil echt voorkomen dat we een ramp als deze nog een keer moeten doormaken", zegt Moorman in het televisieprogramma Focus op Dtv Oss-Bernheze. De burgemeester zou het interessant vinden om straks na te gaan wat precies de relatie is met de slechte luchtkwaliteit en de hoeveelheid intensieve veehouderij in deze regio. Het is de tweede keer, na de uitbraak van Q-koorts, dat een ziekte voet aan de grond krijgt in Bernheze. "Waarom hebben mensen in onze regio altijd al vaker last van een longontsteking? Dat vind ik een vraag die we straks moeten onderzoeken."

(de tekst gaat verder onder de video)

Zwaar getroffen
De gemeente waar Moorman de scepter zwaait is zwaar getroffen door het coronavirus. Toen ze bij Dtv in de studio aanschoof, waren er al 21 overlijdens te betreuren in Bernheze. "Ik ben vooral bezig om mensen te troosten en steun te bieden. Je kunt je voorstellen dat het er enorm inhakt in onze dorpen", vertelt de burgemeester. Het dorp Vorstenbosch kent bijvoorbeeld een aantal overlijdens binnen eenzelfde gezin. De 43-jarige Sam Ramadanovic was een van de jongste slachtoffers. Moorman probeert zo veel als mogelijk te bellen met alle nabestaanden. "Het is heel ingewikkeld om op een goede manier afscheid te nemen, juist door de maatregelen. Dat gaat door hart en ziel."

'Hou vol'
De crisis is ook in Bernheze voorlopig nog niet voorbij. Moorman: "We zullen met elkaar een lange adem moeten hebben. Ik wil vragen om het vol te houden en moed te houden."