advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Motorcoureur Olaf Harmsen weet tweede Dakar-rally wél uit te rijden: 'Bewust rustig aan gedaan'

Voor Olaf Harmsen uit Vinkel was zijn eerste deelname aan de Dakar-rally er één om snel te vergeten. Dit jaar ging hij voor de herkansing en met succes: hij wist te finishen, wat op zichzelf al een topprestatie is.

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat Olaf Harmsen in de woestenij van Saoedi-Arabië de eindstreep van de Dakar-rally behaalde: volgens kenners één van de zwaarste rally’s ter wereld. Toch vallen de naweeën de Bosschenaar - die in Vinkel woont - naar eigen zeggen alles mee.

"Ik had verwacht dat ik minimaal twee weken herstel nodig zou hebben, maar na een halve week begon ik me alweer te vervelen, dus toen ben ik mijn werkzaamheden gaan oppakken. En nu ben ik al meer dan een week mijn normale werk aan het doen.”

(Tekst loopt door onder de video)

Dat ‘normale werk’ bestaat voor Harmsen uit het taxeren van een bepaald pand of stuk grond voor de WOZ-waarde. En dat is nogal een verschil ten opzichte van het rijden van een Dakar-rally, en deze zelfs finishen. Dat was voor Harmsen dan ook het ultieme doel.

“Over het geheel gezien heb ik een hele mooie rally gereden. Zeker gezien de geschiedenis", refereert Harmsen aan zijn uitvalbeurt tijdens zijn eerste Dakar-deelname. "Ik weet niet eens wat daar gebeurd is, want ik ben een stukje geheugen kwijt. Dan is het altijd mooi om nu terug te komen en dan toch te halen wat je wilde halen. Dit is voor mij het allerhoogst haalbare in de motorsport."

Gevaar

De Dakar-rally is beroemd en berucht. Beroemd vanwege de prestaties van de deelnemers, berucht vanwege de levens die de rally al jaren eist. Vooral voor de motorcoureurs is het gevaar groot. Vorig jaar overleden er zelfs twee motorcoureurs, waaronder de Nederlander Edwin Straver.

 “Je weet van tevoren dat dat gevaar erin zit, maar wat ik wel de hele rally in mijn hoofd heb gehouden, is dat ik moet zorgen dat ik niet boven m’n eigen kunnen rijd. Dat ik niet uitval, zoals het jaar daarvoor. Dus ik heb bewust - echt bewust - rustig aan gedaan."

Dat lijkt ook het geval voor wat betreft motorrijden in 2021. "Ik ga wel weeer crossen, ik blijf trainen, maar ik verwacht niet dit jaar een rally te rijden. Maar als ik nu weer filmpjes voorbij zie komen, begint het toch te kriebelen. Dus het liefst zou ik volgende week weer een rally rijden", besluit Harmsen lachend.