Muziekvereniging Vorstenbosch repeteert weer; ‘Fijn om weer bij elkaar te zijn’

Muziekvereniging De Notenkrakers uit Vorstenbosch repeteert sinds kort weer samen nadat de vereniging twee leden verloor door corona. "Door muziek te maken kunnen we ook wat kwijt."

“Het is fijn om weer bij elkaar te zijn”, zegt Tim van Dommelen, lid van het orkest. Repetities zijn niet hetzelfde, want de leden Sam Ramadanovic (43) en Piet Timmers (77) zijn de vereniging door corona ontvallen. Dirigent Marc Thijssen kijkt terug op een vreemde tijd. “In Vorstenbosch is het een en ander gebeurd. Mensen hebben een verhaal te vertellen, een zwaar verhaal. Mensen die overlijden, dat gebeurt vaker. Maar deze tijd met corona, dat is heel wreed.”

Tekst loopt door onder video

Thijssen vindt het prettig dat de leden weer samenkomen in gemeenschapshuis De Stuik. “We zijn een muziekvereniging. We kunnen praten, maar door samen muziek te maken kunnen we ook wat kwijt”, doelt de dirigent uit Sint-Anthonis op het leed.

Sam en Piet worden gemist en dat geldt ook voor hun geluid dat zij maakten met de trombone, bugel en bariton. “Er zijn een aantal solo’s die Sam speelde. De eerste keer dat ik die solo weer hoorde, kreeg ik een brok in mijn keel”, vertelt Van Dommelen.

Coronaproof
Repeteren gaat nog niet zoals vanouds, want de leden houden in de zaal anderhalve meter afstand van elkaar en desinfecteren hun handen bij binnenkomst. Ook de stoel wordt gedesinfecteerd. “Er is een heel protocol”, zegt Van Dommelen. Zelf was hij een beetje sceptisch om voor de zomer nog te repeteren, maar nu de vereniging voor de zomer twee keer gerepeteerd heeft houdt hij daar toch een goed gevoel aan over. "Het is toch leuk dat we elkaar weer even gezien hebben. Volgende week hebben we nog een barbecue met zijn allen. Dat is leuk." 

Jubileum
Na de zomer is het plan om een herdenkingsconcert te organiseren dat plaats moet vinden in oktober. In 2021 bestaat de muziekvereniging vijftig jaar, maar concrete plannen zijn er nog niet. “Het jubileum is een flinke knauw geworden. Er waren plannen voor een groots muziekspektakel, maar nu vanwege de regels is het nog even afwachten. We weten ook nog niet hoe we Sam en Piet in het jubileum mee gaan nemen”, zegt Van Dommelen.