advertentie Banner SNLR.nl

Muzikant Gerard Dortmans overlijdt aan corona

Accordeonist Gerard Dortmans uit Uden is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. "Voor veel generaties in Uden een klap", vertelt compagnon Niels Swinkels.

Dortmans was een iconisch figuur in Uden. Met zijn accordeon was hij op vrijwel ieder feest of bruiloft in de regio van de partij. Hij gaf optredens op de boot van de Zonnebloem en bij MuzeRijk en was oprichter van de Udense Liederentafel. Maar niet alleen hier, ook in het buitenland was de goedlachse man een begrip. Zo reisde hij met zijn 'Kwartet Dortmans' naar Canada, Texas, Mexico en Nieuw Zeeland om daar voor de Nederlandse bewoners op te treden. 

Muzikale opa
Ondanks dat hij geen noot kon lezen gaf Gerard Dortmans ook les aan jonge muzikanten. Zo leerde hij Niels Swinkels kennen, die hem zijn 'muzikale opa' noemt en waar hij al gauw lief en leed mee deelde. "Met hem op het podium was er altijd rust, hij was altijd positief en het was altijd goed. Dat zullen alle muzikanten die hem kennen beamen: 'met Gradje was het fijn speulen'.”

De muzikant werd in 1988 benoemd tot prins van de Heikrikkels in Mariaheide en als dank voor zijn muzikale verdiensten werd Dortmans in 2015 koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Voor veel mensen in de verre omtrek is dit een klap", vertelt Swinkels. "Gerard was een positieve, innemende en betrokken man. Hij was een man zonder vijanden, een opa voor iedereen."

Kort ziekbed
'Gradje' die vol in het leven stond, herstelde de afgelopen jaren van kanker en ook kreeg hij het aan zijn longen. Donderdag werd de muzikant in het ziekenhuis in Groningen opgenomen met corona en dat was de mokerslag. Tijdens een kort ziekbed nam hij telefonisch afscheid van Swinkels, waarin hij zelfs tot het laatst positief bleef. “Hij zei: 'Ik heb het goed gehad. Ik had een lieve vrouw, een lieve vriendin, lieve kinderen en kleinkinderen en lieve vrienden. Ik heb genoeg engeltjes gehad, Het is goed zo.”, aldus Swinkels. 

Foto: Henk Lunenburg