Na bijna 25 jaar gaat TV Berghem op zwart: ‘Dit besluit doet pijn’

Aan alles komt een eind. Zo ook aan TV Berghem. Na een kwarteeuw gaat eind oktober de stekker uit de tv-zender en dat doet de vrijwilligers pijn.

“We hebben er lang over nagedacht, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het niet meer ging. Het is jammer voor het team want er staat een geweldige groep vrijwilligers. Het besluit doet pijn”, zegt secretaris Nicla Smits.

De omroep leefde van vrijwilligers. Een tekort daaraan zorgde voor dit besluit. “Als slechts één persoon kennis heeft van de techniek wordt je kwetsbaar. Mocht die wegvallen gaat alle kennis verloren”, reageert voorzitter Chris Strijbos.

(Tekst loopt verder onder de video)

Overgang digitaal tijdperk

Maar ook de overgang naar digitale televisie was een hele stap voor de lokale zender. “Het analoge signaal stopte waardoor wij overgeschakeld zijn naar een digitaal signaal. De kosten om digitaal uit te zenden liggen een stuk hoger. We hebben nog geprobeerd bij lokale ondernemers in Berghem geld in te zamelen, maar in een pandemie bleken zij daar niet happig op”, aldus Strijbos.

Uitzenden van uitvaarten

TV Berghem zag bijna 25 jaar geleden het levenslicht. Het begon allemaal met het uitzenden van uitvaarten. “Hier in Berghem was iemand overleden. De moeder van een vrijwilliger kon de uitvaart niet bijwonen, maar wilde het wel zien. Toen is onze vrijwilliger begonnen met het vastleggen van uitvaarten”, vertelt Smits.

Daar kwamen kerkdiensten, losse items en een eigen talkshow bij. In de week van 31 oktober verschijnt de laatste uitzending van TV Berghem. Hoe die aflevering er precies uitziet, is nog onduidelijk.