Naomi (33) uit Oss: 'Als ik dit van tevoren had geweten, had ik misschien geen kinderen gewild'

De oudste zoon van Naomi werd gezond geboren maar raakte op zeer jonge leeftijd gehandicapt. Zo werd het moederschap voor Naomi totaal anders dan wat ze er van verwacht had. Maar het daagde haar ook uit en samen met haar man heeft ze leren genieten van hun nieuwe leven.

“Stef, onze oudste, werd gezond geboren maar na 3,5 maand kreeg hij koortsstuipen en belandde hij in het ziekenhuis. Het was verschrikkelijk. Een week lang dachten we dat hij het niet zou overleven. Gelukkig hield hij vol, maar al snel werd duidelijk dat het niet helemaal goed zou komen met hem. Uit een MRI-scan bleek dat 70 tot 80 procent van zijn hersenen beschadigd is.

Dat heeft vooral gevolgen voor zijn motoriek. Toen hij een jaar was deed hij dingen die je doet bij een of twee maanden. Kruipen kan hij nog steeds niet en hij zit in een rolstoel.

Zorgen

Als ouder word je een diep dal in geslingerd. Iedereen ziet een toekomst met kinderen voor zich, maar bijna niemand stelt zich daar een gehandicapt kind bij voor. Het zet je leven op z’n kop.

Ik sta om 06.00 uur op, zorg de hele dag voor Stef en Fien – onze jongste – en werk dan in de avonden tot 22.00 uur. Als ik ergens vijf minuten voor mezelf heb dan is dat veel. Hopelijk verandert dat iets als Stef dadelijk 4,5 is en naar school gaat. Maar ik zal me hoe dan ook altijd zorgen blijven maken om hem.

Mijn man en ik hadden allebei nog nooit zo’n tegenslag meegemaakt in ons leven. Ook voor ons is het dus zwaar. Maar je moet samen sterk blijven staan. Gewoon goed blijven praten en af en toe tijd voor elkaar vrij maken. Daarin worden we gelukkig goed bijgestaan door de mensen om ons heen.

Muziek

Als ik van te voren had geweten hoe dit allemaal zou lopen had ik misschien geen kinderen gewild. Maar ik heb geleerd om te genieten van de kleine dingen. De kleine stapjes die Stef maakt in zijn ontwikkeling of wanneer hij meezingt op leuke muziek. Er is heel veel verdriet maar wij zijn gelukkig positief en er zijn meer goede dan verdrietige momenten.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.