Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt 80 jaar Kindertransporten
Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt op zondag 4 juni samen met Stichting Sobibor de Kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Zo interviewen twee leerlingen van basisschool De Schalm in Vught staatssecretaris Maarten van Oijen en er zijn bijdragen van nabestaande Sara de Vries en opperrabijn Binyomin Jacobs.
Vanaf 12.45 uur lezen kinderen van De Schalm de namen van de weggevoerde kinderen voor op de route naar het kindermonument. Daarna spreekt onder meer Christine Gispen-de Wied, voorzitter van Stichting Sobibor over de aanleiding van de Kindertransporten en hoe deze in het kamp bekend werden gemaakt. Tachtig jaar geleden moesten namelijk bijna 1300 Joodse kinderen op transport naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct na aankomst werden vermoord.
Sara de Vries deelt haar verhaal als Joodse tweede generatie Holocaustoverlevende. Ze is geboren in het huis van haar in de oorlog overleden oom Aron, tante Eva en nichtje Lineke in Amsterdam. Aron wordt in 1942 weggevoerd en vermoord als gevolg van de zware omstadigheden in Sakrau, Opper-Silezië. Eva en Lineke worden in 1943 opgepakt en gedeporteerd naar Kamp Vught, waarna ze mee moeten naar Sobibor en daar worden vermoord.
Daarnaast zal er ook muziek zijn, leggen enkele vertegenwoordigers een bloemstuk en wordt staatssecretaris Maarten van Oijen, verantwoordelijk voor de zorg voor oorlogsgetroffenen, geïnterviewd door twee leerlingen van De Schalm. De herinneringscentrum is geopend vanaf 12.00 uur. Iedereen is welkom om bij een of meerdere onderdelen van deze dag aanwezig te zijn.