Burgemeester Buijs plant nazaat Anne Frank Boom in Oss

Burgemeester Wobine Buijs plant vrijdag een nazaat van de Anne Frank Boom in het plantsoen van het vrijheidsmonument aan de Nieuwe Hescheweg in Oss. Dat doet ze samen met vertegenwoordigers van de Israëlitische gemeenschap.

De boom is een nazaat van de paardenkastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikplek, het achterhuis in Amsterdam, kon zien. Burgemeester Buijs daarover: “Het plantsoen bij het Osse vrijheidsmonument is een mooie plek voor deze boom. Hij houdt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog letterlijk levend. En juist omdat bomen langer leven dan mensen straalt de boom ook hoop uit voor de toekomst.”

Vrijdag wordt ook een onderzoeksrapport overhandigd aan de heer P. Mozes van de Nederlands-Israëlitische gemeente Oss en omstreken. In het rapport is onderzocht hoe het gemeentebestuur van Oss in de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met eigendommen van joodse inwoners. Uitgangspunt van het onderzoek waren de zogeheten Verkaufsbücher van de Duitse bezetter. Daarin werden ook verschillende panden in Oss genoemd.

De gemeente Oss wil met de resultaten van het onderzoek laten zien welke rol het toenmalige gemeentebestuur heeft gespeeld. Volgens de gemeente biedt het voor de toekomst belangrijke inzichten voor de rol en verantwoordelijkheid van lokale bestuurders en ambtenaren.