advertentie Banner Trined

GROEN inZICHT is kwestie duurzame polder beu en stapt naar Raad van State

GROEN inZICHT stapt met een advocaat naar de Raad van State voor de kwestie rondom de discussie van de duurzame polder. “Eerlijk gezegd hebben we weinig vertrouwen in het voorstel van de duurzame polder. Sinds 2018 is de gemeente bezig met een tunnelvisie”, aldus Spelier van GROEN inZICHT.

Het bewonerscollectief is tegen het grootschalig windmolenpark in de Geffense, Lithse, Rosmalense en Nulandse polder. De meningen waren maandag en dinsdagavond bij de insprekers van informeren en ontmoeten in Den Bosch verdeeld.

GroeninZICHT liet tijdens het inspreken weten het vertrouwen in de gemeente, het college en de politiek volledig kwijt te zijn. “We horen graag hoe jullie van plan zijn dit vertrouwen te herstellen. Pas dan kan er weer sprake zijn van constructieve houding van GroeninZICHT. Een houding die we tot op heden altijd hebben gehad. Vanaf nu gaat GroeninZICHT de juridische wegen kruisen met de gemeente", zegt Spelier.

Mevrouw van Asseldonk is voor het windmolen plan. Het lijkt haar niet verstandig dat er her en der initiatieven komen, maar dat men dit plan op één plek moet zetten. “Deze plek is ideaal. Je moet toch ergens een plek kiezen.” Ze woont zelf naast een kerk en aan dat het haar zicht niet belemmert. Dus zij is ook van mening dat windmolens niet zozeer het uitzicht zullen bederven.

Alternatieve plekken

Daar zijn verschillende inwoners namelijk wel bang voor. De locatie is juist voor veel mensen een discussiepunt. Zo ook voor het personeel van kinderopvang Het Vrolijke Koetje. De opvang zit midden in de natuur en daar zit een gedachte achter. “Ouders kiezen bewust voor een opvoeding in een groene omgeving. Ik ben dan ook fel tegen deze plannen”, aldus Liseth van Asseldonk van de kinderopvang.

Meneer Janssen sprak maandagavond in namens Woningcorporatie Brabant Wonen, BPD, Hoedemaker en AM. Hij gaf aan dat zij meer kansen zien in duurzame woningen. En deze moeten dan komen aan de rand van de polder en bij de Groote Wielen. “Zo zijn de windmolens niet nodig, maar helpen duurzame woningen. Dit kan met de zonnepanelen op de huizen.”

Meneer Schutgens vindt dat het plan van het windpolenpark teruggebracht moet worden naar Den Haag. Daar komt het plan namelijk vandaan. Schutgens vindt het klimaat heel belangrijk, maar ziet geen toekomst in dit plan. “In mijn ogen gaat het niet beter worden met windmolens.”

Er waren ook insprekers die kozen voor een andere invulling van de opgave, zoals Sandra Jansen - Neeleman. Zij ziet meer in geluidswallen met zonnepanelen langs de snelweg, of fietspaden met zonnepanelen. Ook moet er volgens haar gekeken worden naar innovaties om met zonnepanelen ook stroom op te wekken langs vaarwegen.

De Bossche politiek moet de komende weken een beslissing nemen.