advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Toch marktkramen met non-food in Oss, gemeente pas vanochtend op de hoogte gesteld van nieuwe regels

Wie dinsdag de markt van Oss bezoekt, ziet niet alleen maar marktkramen die levensmiddelen verkopen. Zo staan er kooplui die horloges, tassen en kleding aanbieden. “Wij mogen hier gewoon staan”, zeggen zij. Na nieuwe informatie vanuit het Rijk bleek in de loop de dag dat ze er niet mogen staan.

‘Warenmarkten voor levensmiddelen’, dat staat op de website van de rijksoverheid in het lijstje wat open mag blijven. Berrie Smits uit Heeswijk-Dinther staat desondanks toch op de markt met beenmode. “Marktkramen vallen onder de branche van supermarkten. Dat is zo afgesproken. Bij de supermarkt kun je ook sokken en ondergoed kopen”, vertelt hij. “Ik weet zeker dat ik op de markt mag staan, want we hadden bericht gekregen van de marktmeester. De markt mag doorgaan, dus staan wij hier.”

Kledingverkoper Alex van der Werf is de ‘marktbuurman’ van Smits en hij heeft ook groen licht gekregen van de marktmeester. Dus ook hij staat dinsdag op de markt. Is zijn marktkraam essentieel? “Moeilijk te zeggen, maar kleding moet gedragen worden. Als ik tegenover mij kijk naar de Kruidvat, waar ondergoed en sokken te krijgen zijn en tassen buiten hangen, dan denk ik: ‘valt dat allemaal onder drogisterijartikelen?”

Ik ging vanochtend met een raar gevoel naar Oss, naar een centrum waar geen winkels open zijn. Dat is voor ons niet prettig, wij en de winkels moeten het samen maken.

• Alex van der Werf, marktkoopman

Dinsdag staat Van der Werf nog op de markt, maar hij is somber over de toekomst. “Ik verwacht niet dat ik vijf weken mag komen.” Smits is blij om op de markt te staan, maar zet ook kanttekeningen. “Ik ging vanochtend met een raar gevoel naar Oss, naar een centrum waar geen winkels open zijn. Dat is voor ons niet prettig, wij en de winkels moeten het samen maken."

Wethouder Tijs van Kessel laat in een eerste reactie weten dat het Rijk gisteravond nog kwam met de mededeling dat de complete warenmarkten gewoon doorgang konden vinden. "Marktkooplui beginnen al vroeg met opbouwen en dus was dit de informatie waarmee we het toen moesten doen. Wij hebben pas net informatie gekregen dat op de markt naast de levensmiddelen alleen nog maar verkopers van dierenbenodigdheden, bloemen en planten en drogisterijartikelen mogen komen, zo verklaart de wethouder de situatie.