advertentie Banner SNLR.nl

Niet kijken maar luisteren naar theatergroep Dankzij De Dijken

Theatergroep Dankzij De Dijken uit Lith presenteert dit jaar een zogenoemd hoorspel waarin het verhaal De vos Reynaerd ten gehore wordt gebracht.

Stemacteur
Normaliter geeft de groep jaarlijks een theatervoorstelling, maar dat zat er deze keer door corona niet in. Stil zitten was voor de toneelspelers geen optie en al snel ontstond het idee voor een hoorspel waarbij de spelers zijn omgedoopt tot stemacteurs. “Iedereen heeft wel een mobieltje waarmee je spraak kunt opnemen. En dat kan iedereen thuis doen. Heel kort door de bocht: iedere acteur spreekt zijn tekst in. De opnames worden naar de geluidstechnicus gestuurd en die monteert alle opnames, haalt de ruis er uit en zet er muziek en geluidjes onder”, zegt regisseur Ans de Jager.

De theatergroep vertelt het middeleeuwse, humoristische verhaal van De vos Reynaerd, een dierdicht over dieren met menselijke eigenschappen. In het verhaal wordt de vos van allerlei misdrijven beschuldigd en probeert het dier een veroordeling te voorkomen.

Gedoe
Ignace van Gemert speelt de rol van Reynaerd en volgens hem is het opnemen van stemgeluiden een gedoe. “Het maken van opnames kost veel meer tijd dan een gewone repetitieavond. Een klein stukje tekst met te veel galm en echo moet opnieuw. Denk je dat je het goed voor elkaar hebt komen politie, ambulance en brandweer met loeiende sirenes voorbij rijden. Dan kun je weer opnieuw beginnen.”

Vanaf 1 oktober is het hoorspel te beluisteren via YouTube.