advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Christian van Lieshout, bestuurslid Supporterscollectief Nederland en voormalig voorzitter 'De Trouwe Oss'.

Niet meer alle Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden live op tv? ‘Heel zuur als dat wegvalt’

De Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden in de derde periode dreigen niet allemaal live op tv te worden uitgezonden. Een hard gelag voor supporters van onder andere TOP Oss en FC Den Bosch.

Het lijkt erop dat fans van TOP Oss en FC Den Bosch vanaf volgende week niet meer live alle verrichtingen van hun club kunnen gaan volgen. ESPN - de opvolger van Fox Sports – is namelijk van plan om vanaf vrijdag nog maar vier duels per speelronde in de derde periode uit te zenden.

Vertegenwoordigers van de supportersverenigingen van TOP Oss en FC Den Bosch vrezen dat een aantal wedstrijden van hun clubs buiten de boot valt: “De wedstrijden van TOP zullen dan waarschijnlijk minder vaak uitgezonden worden dan bijvoorbeeld die van NAC, Cambuur of De Graafschap”, aldus Christian van Lieshout, die bestuurslid van het Supporterscollectief Nederland en trouwe TOP-volger is, nadat hij in 2018 afscheid nam als voorzitter van supportersvereniging 'De Trouwe Oss'. 

Zuur

Hoeveel wedstrijden van TOP er vanaf 15 januari niet meer te volgen zouden zijn, weet hij overigens niet precies: “Dat heb ik nog niet uitgezocht, dat heb ik nog niet wíllen uitzoeken. Normaal gesproken ben ik er altijd bij thuiswedstrijden en ‘uit’ meestal ook. Dat we nu de club alleen nog maar op tv kunnen volgen is al een flinke stap terug, maar als ook dát nog wegvalt, is dat wel heel zuur.”

Dat beaamt Danny van de Griendt van de Supportersclub FC Den Bosch. “Je mist al zoveel in deze tijd en dan moet je ook nog eens je avondje voetbal gaan missen. Daar gaat iedereen last van hebben: zowel sponsors als supporters.”

Binding

Van Lieshout vreest dan ook grote gevolgen wanneer supporters niet meer live naar de wedstrijden van hun club kunnen kijken: “Ik ben bang dat supporters dan de binding met hun club gaan verliezen. En niet alleen voor TOP, dat geldt competitiebreed.”

Mede daarom heeft het Supporterscollectief Nederland – waarbij ook Fanclub De Trouwe Oss en Supportersclub FC Den Bosch zijn aangesloten – inmiddels een crowdfundingsactie op touw gezet. Er kan worden gedoneerd om er zo alsnog voor te zorgen dat alle wedstrijden in de derde periode uitgezonden worden. Het collectief wil een bedrag van 400.000 euro ophalen om dat voor elkaar te krijgen, maar tot zaterdagmiddag bleef de teller steken op 2600 euro.

Afwachten

“Ja, er is nog een hoop geld nodig. We verwachten ook niet dat we die vier ton gaan binnenkrijgen, maar uiteindelijk is het heel simpel; iedere euro telt”, benadrukt Van Lieshout. Van de Griendt is het daarmee eens: “Alle beetjes helpen. Het is afwachten, maar of het gaat lukken, weet je nu nog niet.”

Overigens liet de doorgaans goed ingevoerde voetbalconsultant Chris Woerts vrijdag bij BNR Nieuwsradio weten dat de clubs een overeenstemming hebben bereikt. “Het Supporterscollectief kan de crowdfundingsactie stoppen: volgende week wordt bekend gemaakt dat alle wedstrijden live worden uitgezonden.”

Schrapen

Volgens Woerts zouden de clubs daar drie ton voor betalen, ‘gemiddeld 24.000 euro per club’. Alleen over de verdeelsleutel – dus welke club welk bedrag moet betalen - zou nog geen overeenstemming zijn. “Maar de fans kunnen rustig gaan slapen.”

Dat is volgens Van Lieshout daarentegen nog wel wat te voorbarig: “Ergens hoop ik dat-ie enorm op de muziek vooruit loopt en dat het klopt, maar het moet niet tot zware financiële problemen gaan leiden. Het geld is echt op, bij de meeste clubs is het een kwestie van schrapen. De crowdfundingsactie gaat in ieder geval door, zodat we vanuit het supporterscollectief toch nog een aardige bijdrage kunnen leveren om de kosten van de club te kunnen dekken.”