Niet meer misselijk of verward na operatie bij JBZ dankzij nieuwe narcosevorm

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt sinds kort bij een deel van de patiënten een nieuwe vorm van narcose aangeboden, waarbij de kans op bijwerkingen zoals misselijkheid en verwardheid bijna nul is.

Bij reguliere anesthesie is ongeveer een kwart van alle patiënten na het ontwaken misselijk. ‘De ernst daarvan wisselt, maar aangenaam is het nooit’, stelt JBZ-anesthesioloog en intitiatiefnemer van de aanpak Aarnoud Teune. Doordat bij de nieuwe middelenmix opioden (morfine-achtige pijnstillers die tijdens een narcose ook in de hersenen actief zijn) worden weggelaten, blijft die misselijkheid uit.

Eerder naar huis door snel herstel

“Dat merken wij nu ook in de praktijk. Patiënten kunnen eerder naar huis omdat zij niet of nauwelijks misselijk zijn.” Daarnaast is aangetoond dat de nieuwe vorm van narcose veel minder vaak tot  verwardheid leidt. Vooral bij oudere en kwetsbare patiënten bevordert dat hun herstel en helpt het val- en andere incidenten voorkomen. Ook voorkomt de nieuwe mix verslaving aan opiaten of andere pijnstillers.

Onderzoek naar resultaten in JBZ

De aanpak wordt inmiddels in 25 landen toegepast, maar in Nederland doen nu nog alleen het JBZ en het Martini Ziekenhuis in Groningen dit. Alle patiënten die gezond zijn qua hart en bloedvaten komen in aanmerking voor de nieuwe aanpak. Het Bossche ziekenhuis behandelt nu ongeveer 15 patiënten per week met de opioïdevrije narcose en hoopt dit bij meer patiënten te kunnen gaan toepassen.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn anesthesiologen en chirurgen in 2020 zelf ook een onderzoek gestart naar de resultaten. De resultaten zijn eind dit jaar, begin 2022 bekend.