Niet meer windmolens dan nodig is, en Lithse polder blijft in beeld
Niet meer windmolens in Oss dan nodig is om de energiedoelstellingen te halen. En de Lithse polder is een mogelijke locatie. Zo vatte wethouder Johan van der Schoot de bijdragen samen van de partijen in de Osse raad waar het onderwerp de Duurzame Polder op de agenda stond.
De wethouder wilde donderdagavond van de partijen horen of het zinvol is om verder te gaan met onderzoek naar de mogelijkheden van windenergie in de Lithse polder. Oss moet meer alternatieve energie gaan opwekken om te voldoen aan de doelstellingen in de RES, de Regionale Energie Strategie. Een onderwerp dat de laatste tijd veel stof heeft doen opwaaien want er is erg veel protest tegen de mogelijke komst van grote windmolenparken. Dat is de partijen in Oss niet ontgaan en dus wordt er geworsteld met de vraag hoe het nu verder moet.
Dat er meer windmolens moeten komen dan de vier die er komen in Elzenburg-De Geer, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. En ook dat het zo geregeld moet worden dat de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk blijft. De Lithse polder is volgens de meerderheid in de raad een locatie die in ieder geval verder onderzocht kan worden. Dat kan dan in samenwerking met Den Bosch die ook die locatie op het oog heeft.
Alternatieven
Maar er werden ook alternatieven geopperd. Zo is het volgens de VVD wel een optie om te kijken of er kleinere clusters van bijvoorbeeld drie windmolens verspreid kunnen worden over meerdere locaties. Dat zou dan kunnen zorgen voor meer draagvlak bij de burgers. Ook VDG denkt aan meerdere locaties en noemde Vorstengrafdonk als voorbeeld. De SP wil helemaal geen grootschalige windmolenparken en vindt dat de energiedoelstellingen gehaald moeten worden door het plaatsen van zonnepanelen op daken, gevels of op het water.
‘Geen nieuwe studie’
Wethouder Van der Schoot zegde toe nog wat dingen uit te gaan zoeken voordat het politieke proces de volgende fase in gaat. Maar een diepgaand onderzoek zal het niet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over een antwoord op de vraag hoeveel energie Oss precies moet opwekken om aan de eisen te voldoen. De mogelijkheid van windmolens op Vorstengrafdonk wordt nog even opgezocht en ook wordt gekeken of kleinere clusters van molens mogelijk zijn.
Volgens de wethouder begint de tijd te dringen en moet snel duidelijk worden welke kant Oss nu op wil. Bewoners, initiatiefnemers, experts en belangengroepen hebben ruim de tijd gehad om hun mening te laten horen en de tijd van keuzes maken breekt nu aan, aldus Van der Schoot.