Nieuw boek vertelt verhalen achter glas-in-loodramen Kruisherencomplex
Mooi, die glas-in-loodramen in de Udense Kruisherenkapel, maar wat betekenen ze eigenlijk? Die vraag leidde tot een nieuw boek met fraaie plaatjes dat deze week werd gepresenteerd.
Het boek is geschreven door Wim en Gerrit van Stiphout. Zij doken in het verhaal van één van de glas-in-loodramen in het Kruisherencomplex. “Dat uitzoeken was zo leuk dat we bedachten om alle ramen maar eens te beschrijven.” Zo komen verhalen van alle ramen in het klooster, de kapel en het voormalig college van de Kruisheren bij elkaar.
(Tekst loopt verder onder video)
Iedere dorp heeft een kerk met daarin glas-in-loodramen, maar volgens Van Stiphout gaat het als het om het Kruisherencomplex gaat niet om zomaar ramen. “Je hebt hier een grote groep ramen die special gewijd zijn aan de orde van de Kruisheren. Dat maakt deze ramen bijzonder.”
Een van de meest bijzondere verhalen die verwerkt is in een glas-en-loodraam is die van een preisterwijding in de Kruisherenkapel. Het gaat daarbij over een missionaris die vermoord is op Java tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De kunstenaar van het raam was zijn broer en heeft een raam aan hem gewijd”, vertelt Van Stiphout.
Wankelende trap
In het boek staan vijftig foto’s van ramen en die zijn allemaal gemaakt door amateurfotograaf Ad van den Broek. Dat fotograferen was een uitdaging voor hem aangezien de glas-in-loodramen op grote hoogte hangen. “We hebben een huishoudtrap geleend van het heemhuis en twee personen hielden die wankelende trap in bedwang. Met knikkende knieën stond ik met een telelens foto’s te maken”, vertelt Van den Broek, die op deze manier tientallen foto’s maakte.
Daarnaast zijn lang niet alle ramen voor iedereen te zien, omdat een deel van het voormalige Kruisherencomplex op privéterrein ligt. “Dan moest ik dus binnen zien te komen. Dan vertelde ik over het boek en moest ik er zo voor zorgen dat ik foto’s kon maken. Dat leverde ook leuke herinneringen op.”
Het boek is 250 keer gedrukt en is te koop bij boekhandels in Uden en het Toeristisch Informatiepunt.