Nieuw geluidsabsorberend hekwerk moet overlast verminderen van foodcourt in Uden

Het college van B en W van de gemeente Uden wil uiteindelijk toch een hekwerk plaatsen op het foodcourt. De drie meter hoge muur moet het geluidsoverlast voor omwonenden flink verminderen.

Het gaat om een zogeheten ‘noisereducer’, een hekwerk dat volgens wethouder Maarten Prinssen (VVD) nieuw is op de markt en waarin materiaal verwerkt is dat geluid absorbeert. Het hekwerk is drie meter hoog en is 75 meter lang aan de lange zijde en 25 meter aan de achterzijde.

Het geluidsverminderde hekwerk is anders ten opzichte van andere geluidswalls die de gemeente eerder besproken heeft omdat het hekwerk dat de gemeente nu voor ogen heeft geluid weert. "Dat moet er echt voor zorgen dat we minder geluidsoverlast overdragen naar omwonenden", zegt Prinssen.

Racen

Het hekwerk gaat de gemeente zo’n 48.000 euro kosten. Daarnaast komt er nog 5.000 euro bij om het hek op te fleuren met beplanting, zodat het hekwerk geen lelijk aangezicht wordt.

Daarnaast moeten drempels ervoor zorgen dat de geluidsoverlast van het racen op het foodcourt terugdringt. Hoeveel drempels er op het foodcourt verschijnen is nog niet bekend.

De gemeente heeft onderzocht of het foodcourt 's nachts tussen 01.00 en 04.00 uur kan worden afgesloten, maar dat gaat niet omdat tankstation TinQ 24 uur per dag open wil blijven. Anders dan de gemeente dacht blijkt dat er in de nachtelijke uren toch veel word getankt en daarom is het geen optie om het foodcourt af te sluiten.

Afval

Het afval op het terrein blijft voor de gemeente een doorn in het oog. “We hebben veel borden en prullenbakken geplaatst, maar op een gegeven moment moeten mensen zich zelf verantwoordelijk voelen en heeft het te maken met opvoeden. Daar zijn wij niet voor helaas", aldus Prinssen. Daar hebben we mee te dealen.” De wethouder zegt aan deze vorm van overlast te blijven werken.

De gemeenteraad gaat zich na de zomer nog over het voorstel buigen. Als het hekwerk door de raad komt, hoopt de wethouder dat de wall in het najaar nog gerealiseerd kan worden.