advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Nieuw project in Lith en de Schadewijk moet eenzaamheid tegengaan

In Lith en de Schadewijk is het project 'Lief & Leed' van start gegaan. Iedere deelnemende Lief & Leed-straat ontvangt een geldkistje met 75 euro waarmee buurtbewoners een kleine attentie voor elkaar kunnen kopen. Op die manier hoopt de gemeente Oss, die het project faciliteert, eenzaamheid tegen te gaan.

Anke van Gaalen is lid van de dorpsraad in Lith en projectleider bij Lief & Leed in het dorp. Volgens haar werkt het project heel simpel: “In iedere Lief & Leed-straat wordt een contactpersoon aangewezen die in de gaten houdt wie er in de straat een hart onder de riem, een bezoekje, of wat anders kan gebruiken. Dan regelt deze persoon een attentie en registreert deze op het briefje in het geldkistje." In Lith hebben in totaal negen mensen zich aangemeld als contactpersoon.

Het maakt niet waar het geld aan wordt uitgegeven. Dat kan in de vorm van een kopje koffie, een praatje, een kaartje, een georganiseerde kleine bijeenkomst, een bezoek bij iemand die ziek is of bijvoorbeeld een presentje in coronatijd.

Het pilotproject duurt een jaar. Als na die tijd blijkt dat het Lief & Leed-project succesvol is, wil de gemeente het verder uitbreiden binnen de gemeente.