Nieuw Theater aan de Parade: uitschuifbaar podium en meer licht

Het nieuwe Theater aan de Parade krijgt open foyers, flexibele wanden, een uitschuifbaar podium en een volledig vernieuwde plein- en grote zaal.

In een voorlopig ontwerp van het vernieuwde theater presenteerde Patrick Fransen van architectenbureau NOAHH donderdag een pand met acht verschillende foyers, drie podia en zalen die vanaf het plein te zien zijn. De grootste verandering is volgens Fransen dat de ruimtes aan te passen zijn aan de voorstelling. 

Botanische foyer
De pleinzaal wordt getransformeerd naar een Paradezaal die met 480 zitplaatsen bijna twee keer zo groot is als de huidige zaal. Op de tweede en derde verdieping komt een zes meter hoge foyer met bloemen en planten. In de grote zaal is na de verbouwing plaats voor 921 mensen.

 

Alle ruimtes zijn op meerdere manieren te gebruiken. Op de begane grond komt een café dat over de hele lengte aan de Parade grenst. Ook komt aan die kant een uitschuifbaar podium. "We willen de stad meer betrekken bij het teater", legt Fransen uit. "De ambitie is dat het Theater een verlengstuk van de Parade wordt. Door de multi-inzetbare ruimtes kan het theater ook overdag open blijven. Zo zijn ruimtes te huur voor bijvoorbeeld vergaderingen of feesten."

Programmering
Het laden en lossen gebeurt voortaan binnen. Vrachtwagens kunnen op twee plaatsen het pand inschuiven en daar hun vracht lossen. Het nieuwe ontwerp geeft ook ruimte voor een bredere programmering, volgens theaterdirecteur Gijsje vabn Honk.. Volgens Van Honk zijn er niet alleen gesprekken met Boulevard en de Verkadefabriek maar ook met de organisatoren van onder meer Smerrig en Losjes. "Jongeren krijgen een prominentere plek in de programmering van het Theater aan de Parade."

Aan het eind van het jaar gaat de aannemer werken aan een definitief ontwerp. Als alles volgens plan loopt, starten de werkzaamheden in augustus 2020. Dan gaat het theater voor drie jaar dicht.