Nieuwbouw De Lievekamp en Muzelinck stap dichterbij

De nieuwe plannen voor de Raadhuislaan in Oss zijn in ruimtelijk opzicht haalbaar. Dat is de conclusie van het haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren. Over 3 á 4 maanden moet duidelijk worden of het plan ook financieel haalbaar is.

Het plan moet de Raadhuislaan een metamorfose geven. Er komt een park aan de Raadhuislaan, theater De Lievekamp krijgt een nieuw gebouw en er moeten zo’n 440 woningen gerealiseerd worden.

De Lievekamp blijft geopend

Theater De Lievekamp gaat verhuizen. Zij neemt de intrek in een nieuw gebouw even verderop aan de Raadhuislaan. De Muzelinck verhuist mee. In het nieuwe gebouw komt er ruimte voor ateliers. Op de huidige locatie van De Lievekamp worden uiteindelijk woningen gebouwd. Belangrijk voordeel van de omwisseling is dat De Lievekamp tijdens de bouw open kan blijven.

Directeur Coen Bais benadrukt in een perspresentatie op vrijdagochtend dat de zaalcapaciteit omhoog moet. “Om grote producties binnen te halen is een zaalcapaciteit nodig van achthonderd bezoekers. Op dit moment zitten we echter op 650.”

(De tekst gaat verder onder de video

Woningbouw

In de plannen is ook veel ruimte voor woningbouw. Er komen vijf gebouwen met ongeveer 440 woningen. Deze zijn verdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er huizen geschikt voor de sociale verhuur, de middenklasse en is er keuze in het hoger segment. Wethouder Joop van Orsouw zegt over de plannen: “Het is goed voor het centrum van Oss. Meer woningen geven Oss een boost.”

Een van die gebouwen is speciaal bedoeld voor een nieuw woon-zorgcentrum. Dat gebouw komt te staan op de plaats waar nu het parkeerterrein van het gemeentehuis ligt. In drie andere gebouwen zijn er naast huizen ook mogelijkheden voor kleine commerciële ruimtes.

Natuurlijke materialen

De ambitie is om zo min mogelijk CO2 uit te stoten tijdens de bouw. Het gebruik van natuurlijke materialen is daarom het uitgangspunt. Op de Raadhuislaan zal veel gebruik gemaakt worden van hout. In de presentatie benadrukt Lister Buildings, een van de aanwezige partijen, dat hout het materiaal van de toekomst is.

Zo zou het er in de toekomst uit moeten zien: