Nieuwbouwterrein Volkel bood plaats aan oude boerderij en timmerbedrijf
Op het geplande nieuwbouwterrein op de hoek van de Brabantstraat en Kloosterstraat in Volkel is maandag een bijzondere ontdekking gedaan. Uit archeologisch vooronderzoek blijkt dat er op de vermeende bouwlocatie een oude boerderij en timmerbedrijf heeft gestaan uit de negentiende eeuw.
Wethouder Franko van Lankvelt van het CDA bezocht de plek maandag samen met archeoloog Nico van der Feest. De oude boerderij met timmerwerkplaats dateerde - op basis van bodemonderzoek en oude tekeningen - volgens Van der Feest uit de 19e eeuw en zouden ergens aan het begin van de twintigste eeuw verdwenen zijn.
Ondeugend
De vermeende eigenaar van de bouwwerken was Grardje Versteegde. Deze informatie verkreeg Van Lankvelt onder andere van buurtbewoner Jan Arts (95), wiens opa de eigenaar heeft gekend. Versteegde was volgens Arts 'een ondeugend mannetje'. Zo keek de voormalige bezitter - tot irritatie van zijn vrouw - vaak uit het raam tijdens het werk, waarop zijn echtgenote hout voor zijn venster stapelde. De houtstapels liet Versteegde echter weer weghalen door de politie om te kopen met een borrel.
Op de timmerwerkplaats zouden houten kruiwagens en kratten voor kalveren gemaakt zijn. Naast de werkplaats en de boerderij was er mogelijk ook een oude waterput. Vermoed wordt dat de ondeugende boerderijeigenaar de zoon of neef is van de persoon die de Volkelse kerk heeft gebouwd.
Nieuwbouw
Het archeologisch vooronderzoek is volgens wethouder Van Lankvelt een 'normale fase' bij bouwprojecten en de ontdekking zal volgens hem geen grote belemmering vormen voor de geplande nieuwbouw. Op de locatie komen - geleid door ontwikkelaar T&W Bouw - twee vrijstaande-, een tiental twee-onder-een-kap-woningen en acht kleinere woningen voor starters en senioren. "Ik ben heel erg verheugd op de nieuwe woningen die hier moeten gaan komen", zei Van Lankvelt. "Tegelijkertijd is het mooi om gedurende zo'n project een stuk historie terug te vinden. Ik hoop dat we als gemeente dit soort verhalen vaker terug kunnen laten komen."
Het is nog niet duidelijk wat er met de archeologische vondst gedaan wordt en wanneer het bouwen van de nieuwe woningen begint. Eerst wordt het archeologisch onderzoek afgewacht.