advertentie Banner SNLR.nl

Nieuwe dienstregeling: 370 bussen meer op de Koningsweg en er komen er nog meer bij

DEN BOSCH â Er zullen vanaf aanstaande zondag 674 bussen per dag rijden op de Koningsweg. Dat zijn er 370 meer dan voorheen. In de loop van 2019 komen daar nog eens 194 bussen extra bij.

Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente na schriftelijke vragen door D66. Omwonenden maken zich ernstig zorgen over de toename van het busverkeer vanwege het autoluw maken van de Onderwijsboulevard.

Autoverkeer fors gedaald 
Toch zijn die zorgen volgens het college van B&W onterecht omdat het autoverkeer op de Koningsweg fors is gedaald. Gingen er in 2006 nog 17.500 vierwielers over de weg, nu zijn dat nog maar 12.500 autoâs per dag en dat aantal neemt de komende jaren nog verder af. De aanleg van de randweg en de Magistratenlaan zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak.

Door de geplande herinrichting van de Oranjeboulevard zal daarnaast de snelheid van het verkeer afnemen. âDe optelsom van deze factoren maakt de verschillende effecten elkaar in balans houden en er geen sprake is van forse negatieve effecten als gevolg van de toename van het aantal bussenâ aldus Burgemeester en Wethouders. De verwachting is dat er in 2026 nog maar een kleine 9000 autoâs per dag over de route rijden.

Elektrische bussen 

Volgens het college zijn er ook geen problemen met het milieu voor de omwonenden. Op dit moment is zoân 40% van de stadsbussen elektrisch. Volgens de planning zal dat eind 2019 op 60% liggen, terwijl eind 2024 alle stad- en streekbussen een zogenaamde zero emissie zullen hebben.

Bewoners hebben inmiddels een gesprek gehad met de gemeente en Arriva. Daarin is volgens de gemeente toegezegd dat de situatie rond het recentelijk gereconstrueerde Julianaplein in de gaten wordt gehouden, aangezien er regelmatig sprake is van chaotische situaties. Eventueel zal de gemeente aanvullende maatregelen nemen.