advertentie Banner SNLR.nl

"Nieuwe gemeenteraad zal niet kiezen voor naam Maashorst"

De partijen in Uden gingen donderdag voor het eerst in beraad over het fusieplan en vooral de toekomstige gemeentenaam speelde daarin de hoofdnoot. 

De uitspraak van burgemeester Hellegers en burgemeester Bakermans dat de naam Maashorst gehandhaafd blijft, heeft bij Gewoon Uden en de SP voor grote verontwaardiging gezorgd. "Alle zienswijzes met tegengeluiden zijn aan de kant gezet met de motivatie dat historie en verbinding als belangrijker worden gezien", zei raadslid Theo Daanen donderdagavond. 

Tekst gaat verder onder de video. 

'Gemeentenaam nog niet aan de orde'
Jong Uden was van mening dat de discussie over de naam nuancering verdient. "We moeten niet gaan doen alsof iedereen er tegen is, dat is veel te kort door de bocht," zei raadslid Stan Willems. Volgens hem is de naam helemaal nog niet aan de orde en gaat de nieuw gekozen gemeenteraad daar pas over. De VVD sloot zich daar kort, maar krachtig bij aan. "Wij zijn positief gestemd over het herindelingsadvies en over de naam gaan we het nog een keer hebben." 

Spencer Zeegers van de SP ging daar nog eens tegenin. "Het is nu wel aan de orde. Als er een voorstel ligt om het zo te noemen, is dat het voorstel als we niets anders doen." En ook Gewoon Uden benadrukt nog eens dat het geen gelopen zaak is en de naam Maashorst in 2021 gewoon van tafel geveegd kan worden. "Uiteindelijk bepaalt de nieuwe gemeenteraad pas wat de naam gaat worden en en overgrote meerderheid in de raad zal gewoon voor de gemeente Uden zijn, daar zijn we heilig van overtuigd," aldus fractieleider Ruud Geerders.