Nieuwe inzichten leiden tot andere aanpak long covid: meer rust en expertisecentrum
De aanpak van long covid is sinds de eerste patiënten klachten kregen, sterk veranderd. Waar mensen in het begin nog veel moesten blijven bewegen, moeten ze nu veel rust nemen.
Ook moet er een expertisecentrum komen, waar verschillende specialisten samen op een plek komen. Dat zegt Alfons Olde Loohuis, gewezen huisarts in Herpen en verbonden aan C-Support, de instantie die nazorg biedt voor mensen die corona hebben gehad.
(tekst loopt door onder de video)
Uit onderzoek blijkt dat een op de acht mensen die covid hebben gehad, ook longcovid-klachten eraan over houden. Dat betekent dat er ongeveer 700.000 mensen longcovid hebben. Bij de meeste mensen gaat dit na 3 maanden weer voorbij, maar voor ongeveer 20.000 mensen geldt dit niet. Zij houden juist heel lang klachten. Vooral degene die door een van de eerste varianten zijn aangestoken, hebben een relatief zware reactie gehad.
Veranderend inzicht
In het begin werd patiënten aangeraden om heel actief te blijven, maar dat blijkt nu juist achterhaald.
"We hebben mensen laten trainen, fysiotherapie, zelfs sportartsen werden bij de revalidatie betrokken. Dat bleek uit veel onderzoek juist averechts te werken."
Covid maakt een hoop kapot in het lichaam. "Rust en balans is juist heel belangrijk. We moeten de mens als geheel zien. Ook mentale gezondheid is belangrijk. Heb je een goede relatie met je baas, heb je een goede thuissituatie, heb je een vrouw of een man die begrip heeft voor je situatie? De hele mens moet goed begeleid worden."
De nieuwe aanpak is al tot veel artsen doorgedrongen. Toch schort er nog veel aan de zorgverlening. Zo zouden longcovid-patiënten met zware klachten vorig jaar gemiddeld zes tot zeven specialisten hebben gezien. Maar daar ligt ook juist de oplossing, vindt Olde Loohuis.
Samenkomst
“Covid zorgt voor zoveel verschillende soorten problemen in het lichaam, dat er niet een specialist is die je kan helpen. Klachten zijn hoofdpijn, darmproblemen, ademhalingsproblemen, maar ook zenuwpijn en mentale problemen.”
Voor Olde Loohuis zouden verschillende specialisten, onder andere een neuroloog, een KNO-arts en een psycholoog, op een plek moeten samenkomen. In zo'n 'expertisecentrum' zouden longcovid-patiënten de beste hulp kunnen krijgen voor hun diverse klachten.
Op aandringen van de Tweede Kamer is Olde Loohuis samen met anderen bezig met het opzetten van een plan voor zo'n centrum, dat op meerdere plekken in Nederland zou moeten neerstrijken. De voormalig arts uit Herpen gaat ervan uit dat het eerste expertisecentrum in Noord-Brabant komt.