Nieuwe narcosevorm in JBZ voorkomt verwardheid en misselijkheid na operatie
Nauwelijks nog klachten zoals misselijkheid en verwardheid overhouden na een operatie, dat lijkt erg fijn voor veel mensen. Door een nieuwe narcosevorm in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is dat werkelijkheid geworden.
Het ziekenhuis zegt dat de kans op bijwerkingen na een operatie door narcose geslonken is tot bijna nul. “We halen opioïden uit de narcose. Dat zijn zware pijnstillers, vaak op morfinebasis. De gevolgen daarvan zijn dat mensen na een operatie last kunnen krijgen van misselijkheid, braken en zelfs verwardheid. Nu we dat weglaten hebben veel mensen minder bijwerkingen”, vertelt Aarnoud Teune, anesthesist bij het JBZ.
Voor mensen die een zware ingreep ondergaan, biedt de nieuwe manier nog een voordeel. “De resultaten zijn nog niet officieel, maar het lijkt erop dat we zien dat patiënten eerder naar huis kunnen. Waar sommigen na een ingreep tien dagen in het ziekenhuis liggen, zijn dat er door het toedienen van de nieuwe narcosevorm soms nog maar vijf”, zegt Teune.
Niet voor iedereen geschikt
Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedereen zomaar de nieuwe narcorsevorm krijgt. “Mensen met bepaalde hartritmestoornissen geven we deze vorm niet omdat we het hun ritmestoornis dan juist verergeren. Ook wanneer iemand veel bloedverlies heeft of een hartinfarct gehad heeft, kiezen we voor een andere narcosevorm.
Patiënten merken zelf weinig van de verandering. Ze worden nog steeds op dezelfde wijze in slaap gebracht zoals dat in het verleden gebeurde.