advertentie Banner Trined

Nieuwe varkenswinkel in Veghel onder vuur, demonstratie op komst

Dierenactivisten komen in actie tegen varkenswinkel Oijnk aan de Kalverstraat in Veghel. De groep Direct Action Everywhere gaat op zaterdag 24 oktober demonstreren tegen 'de verborgen tirannie en het leed', dat achter de pas geopende winkel schuil zou gaan.

Zo'n twintig actievoerders verzamelen zaterdag voor de winkel, waar ze met beeldschermen, banners en borden hun boodschap aan het winkelend publiek willen overbrengen. "Er is een winkeltje geopend die gebruik maakt van de miljoenen varkens die in Nederland worden gefokt en gedood", zo is te lezen op Facebook. "Hun hulpeloze jonge lichamen worden na het slachten in talloze delen gesneden en vermalen tot een enorme hoeveelheid onnodige producten. Deze winkel presenteert met trots alle producten die worden gefabriceerd met onderdelen van deze varkens." 

'Ze slaan de plank mis met zo'n winkel in deze tijd'

Een van de actievoerders die zaterdag present is, is Ineke de Wild uit Uden. Ze is veganist en al 31 jaar bezig om zich hard te maken voor dierenrechten. "Ik heb het vermoeden dat deze winkel niet lang zal bestaan, maar je weet het nooit. Ik vind echt dat ze de plank misslaan om in deze tijd zo'n winkel op te zetten. Er zijn genoeg kaas-, vis- of vleesvervangers en het kan tegenwoordig zoveel beter, zonder leed voor dier en milieu."

Ze vindt deze demonstratie wel wat lastiger, omdat ze de eigenaren van de varkenswinkel niet persoonlijk wil aanvallen. "Daarom probeer ik altijd iets positiefs mee te geven. Ik ga zaterdag met ze in gesprek en wil ze vragen waarom ze geen veganistische producten verkopen. Ik wil ze niet boos maken, maar ik hoop dat zij en ook andere mensen dan gaan inzien dat er betere alternatieven zijn", aldus De Wild.